Hlavní obsah

Umí létat pozadu a sají nektar. Plzeňská zoo chová kolibříky

Plzeň

Plzeňská zoologická zahrada získala do své expozice tři kolibříky Amaziliiny. Drobné ptáčky, kteří dorůstají hmotnosti pěti gramů a velikosti 11 centimetrů, chová zoo vůbec poprvé ve své více než devadesátileté historii. V tuzemských zoo jde rovněž o ojedinělý počin, řekl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Foto: Profimedia.cz

Kolibřík. Ilustrační foto

Článek

„Chov kolibříků je velmi náročný. Naše zoo je získala v závěru roku 2018 z odchovu Weltvogelparku Walsrode v Německu,” uvedl.

Kolibříci jsou známí tím, že jako jediní ptáci mohou létat pozadu, pozoruhodní jsou také velkou frekvencí mávání křídel, až devadesátkrát za vteřinu. Návštěvníci je spatří v pavilonu nosorožců ve voliérách v expozici proti vnitřní ubikaci nosorožce Baabua.

„Zatím si zvykají na místní prostředí, později budou vypuštěni do velké vnitřní expozice s rostlinami. Expozice byla v loňském roce doplněna vhodnými rostlinami, vzhledem k tomu, že jde o nektarožravé ptáky,” doplnil mluvčí.

Létající drahokamy

Kolibříkům se díky jejich často velmi nápadnému zbarvení říká létající drahokamy.

Kolibříci lákají do Kostariky nejen ornitologyVideo: Taťána Marenčíková, Jakub Kynčl, Novinky

Jsou to endemičtí živočichové, kteří se vyskytují jen na americkém kontinentě. Druh kolibříka Amaziliina, který je nyní v Plzni, na rozdíl od svých příbuzných obývá i sušší otevřenou krajinu a také městské parky a zahrady.

Reklama

Výběr článků

Načítám