Hlavní obsah

Vězni mezi sebou vybírají peníze na pomoc ovdovělému dozorci

Novinky, tcs

Nezvyklé gesto učinili odsouzení ve francouzské věznici ve Villenueve-lès-Maguelone, když jejich dozorce, otec čtyř malých dětí, přišel o manželku. Jako vyjádření svého respektu a sympatií založili finanční sbírku, do které vězni mohou přispět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O nečekané vlně solidarity vězňů vůči jejich dozorci informoval francouzská média minulý týden sekretář oblastních odborů Force Ouvrière Grégory Jalade, pod které vězeňští dozorci spadají. Jalade rovněž ve vězeňství už téměř čtvrtstoletí sám pracuje.

Minulý čtvrtek měla manželka pětapadesátiletého dozorce pohřeb, vězni muži zaslali dopis vyjadřující nejhlubší soustrast. Aby mu pomohli v nelehké životní situaci, rozhodli se rovněž s pomocí odborů vytvořit finanční sbírku, do které vězni nejenže přispěli, ale dál přispívají. Vedení věznice nápad okamžitě schválilo.

„Informovat o útocích vězňů na dozorce je běžné a samozřejmě správné. Musíme však rovněž zmínit i případy pozitivního chování odsouzenců vůči vězeňskému personálu,“ uvedl Jalade s tím, že za 24 let, co se ve vězeňství pohybuje, se s podobným případem dosud nesetkal.

„Jsme v bezprostředním kontaktu s vězni po dlouhé roky a vztah se mezi vámi prostě vytvoří, ať chcete nebo ne,“ dodal Jalade. Dozorce popsal jako respektujícího a respektovaného muže, který se u většiny vězňů těší velké oblibě.

Věznice Villenueve-lès-Maguelone nedaleko města Montpellier funguje od roku 1990 a momentálně v ní pobývá na 825 vězňů v 533 celách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám