Hlavní obsah

Předjaří na Pražském hradě. Výstava nabízí tisíce rozkvetlých cibulovin

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve skleníku na Pražském hradě mohou návštěvníci od 1. března zhlédnout výstavu s názvem Předjaří. Její součástí jsou tisíce květin, ale třeba i obrazy nebo papežské dary. Výstava v Královské zahradě trvá do 10. března.

Pražský hrad vítá jaro. Návštěvníky přivítá na 4500 rozkvetlých tulipánů nebo narcisůVideo: Novinky

 
Článek

Výstavě Předjaří, která se tu konala i v minulých letech, dominují hlavně tulipány. Ty byly s Pražským hradem spojeny ještě dříve, než se staly jedním ze symbolů Nizozemska. Spolu s nimi mohou návštěvníci obdivovat také narcisy, kosatečky, hyacinty, modřence a mnoho dalších květin. Ve skleníku v Královské zahradě jsou jich zhruba čtyři a půl tisíce, uvedl autor výstavy Jaroslav Sojka.

„My se vždycky snažili touto výstavou otevřít zahradu v době, kdy je veřejnosti nepřístupná, tedy v zimním období. Návštěvníci se na Předjaří vždy těší a jsou rádi, že je jim do skleníku vstup umožněn,” sdělil Novinkám Sojka.

Zahradníci museli začít s přípravou už v listopadu. Květiny procházely nejrůznějšími fázemi pěstování i teplotními šoky.

Foto: Novinky

Tulipány letos dominují. Také na Pražském hradě kvetly ještě dřív, než je poznali v Nizozemsku.

V první části skleníku, která je uzpůsobená jako korzo, návštěvníky okouzlí pestré barvy květin i krásná vůně. Ve druhé části uzpůsobené jako galerie si pak mohou prohlédnout předměty ze sbírek Pražského hradu z uplynulých třiceti let od Sametové revoluce.

„Máme tu například krásný obraz, který namaloval Mikuláš Medek. Obraz původně visel v Paříži a Pražský hrad ho získal v 90. letech. Jsou tu krásné efemérní kresby od Adrieny Šimotové nebo vázy speciálně zhotovené v loňském roce u příležitosti sto let založení Československa. Máme tu také dary od papeže Jana Pavla II. i od svatého otce Benedikta, které obdrželi Václav Havel a Václav Klaus,” dodal Sojka.

Výstava je otevřená od 1. do 10. března každý den od 10 do 18 hodin, za vstup se platí 20 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám