Hlavní obsah

Pražská zoo ukázala nově narozené mládě žirafy

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Návštěvníci pražské zoo měli v pondělí možnost poprvé spatřit malého žirafího samečka, který se tu narodil 13. února samici Elišce. Mládě se poprvé podívalo do výběhu, dosud bylo skryté v boxu u matky.

Mládě žirafy poprvé ve výběhu. Sameček dováděl se sestrou NelouVideo: Novinky

 
Článek

Letos je to už druhé mládě narozené v pražské zoo, 25. ledna přišla na svět samička Nela.

Matka Nely je Faraa, žirafa původem ze Švýcarska, otcem je Johan, který se narodil v Nizozemsku. Sameček, který přišel na svět před necelými dvěma týdny, má za otce také Johana, ale matka je Eliška rozená v Praze. Pro Elišku je sameček už devátým mládětem. Jméno zatím nemá.

Prvotní problémy

Porod mláděte byl podle chovatelky žiraf Barbory Kantorové tentokrát trochu složitější.

„Trval čtyři hodiny, což u Elišky nebývá zvykem. Mládě bylo veliké a mělo špatnou polohu. Dlouho jí trvalo, než si tam mládě srovnala. Nakonec nešlo na svět čumákem, ale temenem hlavy. Navíc mládě bylo veliké, tudíž v děloze zmáčknuté. Proto nás na začátku provázely problémy s povolenými spěnkami na zadních nožičkách, ale stav se už zlepšil. Mládě krásně běhá,“ řekla Novinkám chovatelka.

Foto: archiv Zoo Praha

Sameček se narodil 13. února.

Obě mláďata si padla hned do oka. „Když se vidí s Nelou přes hrazení v boxech, tak jsou si očividně sympatičtí, a běhají spolu podél hrazení,” popsala Kantorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám