Hlavní obsah

Nic netušící turista si hrál s chobotničkou, která patří k nejjedovatějším podmořským tvorům

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc štěstí než rozumu měl Číňan, který si na svém výletu po Austrálii všiml na první pohled roztomile vypadající malé chobotničky. Když o setkání s tvorem referoval na čínské sociální síti TikTok, internetoví uživatelé poukázali na to, že zvíře, které držel turista v holé dlani, patří k nejjedovatějším podmořským živočichům.

Foto: Profimedia.cz

Chobotnice kroužkovaná (ilustrační foto).

Článek

Z nahrávky zveřejněné 27. ledna běhal mráz po zádech především obyvatelům Austrálie, v jejíchž vodách se chobotnička vyskytuje. Dobře totiž vědí, že pohybovat se v její blízkosti může znamenat pořádné problémy.

Malá chobotnička nese jméno chobotnice kroužkovaná (Hapalochlaena Iunulata), dosahuje velikosti maximálně dvaceti centimetrů, ale i tak představuje velké riziko. K lovu kořisti využívá jed tetrodotoxin produkovaný bakteriemi žijícími v horní části trávicího traktu – ten je smrtelně nebezpečný i pro člověka.

Malá chobotnička ho má uschováno ve slinných žlázách tolik, že by dokázala najednou usmrtit 26 lidí. Tetrodoxin během několika minut způsobí ochrnutí, které vede k zástavě dechu a srdeční fibrilaci. Na jed neexistuje protijed, člověk může přežít pouze, pokud mu je urychleně zajištěno umělé dýchání (popřípadě masáž srdce) po dobu, kdy jed účinkuje.

Štěstí měl turista, že chobotnice kroužkované málokdy kousnou. Přesto brát si tento druh do ruky je považováno za čiré bláznovství.

Reklama

Výběr článků

Načítám