Hlavní obsah

Írán pokračuje v boji proti chovu psů. V Teheránu je zakázal venčit na veřejnosti

Majitelé psů v íránském Teheránu nesmějí se svými mazlíčky chodit na veřejná místa, protože prý u lidí vzbuzují strach, informovala na svých internetových stránkách britská zpravodajská stanice BBC. Jde podle ní o součást dlouhodobé kampaně s cílem odradit lidi od chovatelství psů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dostali jsme svolení od úřadu teheránského prokurátora a podnikneme kroky proti těm, kteří venčí psy na veřejných místech, jako jsou parky,“ řekl šéf policie v Teheránu Hosejn Rahímí. Nově je zakázáno také řídit se psem v autě. „A pokud to (policie) zpozoruje, přistoupí k rázným opatřením proti dotyčnému majiteli auta,“ řekl Rahímí Klubu mladých novinářů, zpravodajskému portálu napojenému na státní televizi IRIB. Jaké tresty za porušení nových zákazů hrozí, BBC neuvedla.

Chov psů coby domácích mazlíčků a jejich venčení na veřejnosti je v Íránu považováno za problematickou aktivitu už od islámské revoluce z roku 1979. Někdy byli majitelům jejich čtyřnozí přátelé zabavováni. Íránské islámské orgány označují psy za „nečisté“ a chovatelství těchto zvířat je pro ně symbolem prozápadní orientace monarchie svržené během revoluce před čtyřiceti lety.

V roce 2010 íránské ministerstvo kultury zakázalo, aby média zveřejňovala reklamy na výrobky pro zvířecí mazlíčky, a před pěti lety se v parlamentu objevila iniciativa, aby lidé venčící psy dostávali pokuty, nebo dokonce byli bičováni.

BBC uvádí, že poslední krok teheránských úřadů v tažení proti psům a jejich majitelům nevyvolal na sociálních sítích žádný velký ohlas, nicméně jistý uživatel Twitteru se prý ptal, jestli obyvatelé íránské metropole budou příště nuceni jezdit na velbloudech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám