Hlavní obsah

Thajec se dvacet let cpal, teď mu přestalo chutnat. K lékaři mu pomáhalo 30 lidí

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak se může obžerství vymknout kontrole se přesvědčil šestadvacetiletý Thajec Thongchai Jamjang. Téměř dvacet let přecpávání se mořskými plody a zmrzlinou vedlo k morbidní obezitě, kterou muž trpí. Nyní se projevily důsledky v podobě zdravotních komplikací. Transport více než 300 kilogramů vážícího muže do nemocnice byl však pořádný oříšek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jamjang miluje jídlo, zejména mořské plody, které má díky bydlení vedle moře na dosah ruky, a také zmrzlinu. S přecpáváním začal muž už jako osmiletý a v nastoleném trendu pokračoval celý svůj život.

Od malička si nejraději dopřával ryby, krevety a jiné mořské pochoutky. Obvykle hlavní chody „spláchl“ sladkými thajskými dezerty z cukru a zmrzlinou.

Matka obézního syna nepovažovala jeho apetit za škodlivý. Až do chvíle, kdy před měsícem z ničeho nic přestalo Jamjangovi chutnat a začal mít problémy s dýcháním. Na řadu tak přišel zásah zdravotníků.

Obezita jako thajský problém

S 318 kilogramů vážícím mužem si musela poradit třicítka hasičů a sousedů. Ti ho nejdříve vynesli do připravené lodi a následně muže přeložili na korbu auta. Jamjang je příliš velký na to, aby mohl nosit oblečení, při převozu byl proto zakryt pouze do deky.

V nemocnici lékaři Jamjanga stabilizovali, ačkoliv byl podle nich v „těžké zdravotní situaci“. Kvůli problémům s dýcháním docházelo ke špatnému okysličování krve. Nyní bude Jamjangovi nejspíše podvázán žaludek.

Problém mají i mniši 

Thajsko patří v Asii k zemím s jedním z největších podílů obézních lidí. Podle údajů z roku 2016 trpělo nadváhou zhruba 32 procent obyvatel. Horší situace už je pouze v Malajsii, kde má nadváhu až 44 procent lidí.

V poslední době se nadváha objevila už i mezi buddhistickými mnichy. Téměř polovina z nich trpí nadváhou a skoro sedm procent cukrovkou. Přesto, že po poledni většina z nich drží půst, po svítání si dopřávají nezdravá jídla plná cukru a cholesterolu, která jsou jim darována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám