Hlavní obsah

Brit prodává nouzové balíčky s jídlem, mají pomoci přežít tvrdý brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaosu, který doprovází blížící se vystoupení Británie z Evropské Unie, využil podnikatel James Blake, který prodal už stovky „krabic poslední záchrany” plných zásob jídla pro případ, že by brexit zemi zcela ochromil. Krabice obsahuje sušené a konzervované porce jídel na 30 dní nebo třeba filtr na vodu a stojí 295 liber (asi 8600 korun). Řada lidí už balíček zakoupila, napsala agentura Reuters.

Foto: Emergency Food Storage UK

James Blake nabízí nouzové balíčky jídla pro případ takzvaného tvrdého brexitu.

Článek

„Právě teď se nacházíme uprostřed procesu vystoupení z EU, nad kterým nikdo nemá kontrolu, a nemáme nejmenší tušení, co se bude dít. Naše vláda neví, co se děje, ale vy můžete korigovat, co se bude dít, tak, že zodpovědnost vezmete sami na sebe,“ tvrdí Blake. Brexit bez dohody podle něj zcela jistě ovlivní zásoby potravin, protože způsobí paniku, během které budou lidé jídlo vykupovat ve velkém.

V krabici se zásobami, kterou podnikatel nabízí, je celkem 60 porcí jídel, která mají Britové v oblibě – třeba makaróny se sýrem, chilli con carne nebo sušené mleté maso. Kromě jídla je uvnitř ještě filtr na vodu a podpalovač.

Jako pojištění auta

Ačkoli britská vláda občany ujišťuje, že brexit nebude znamenat žádnou katastrofu a že zásobování bude běžet dál jako obvykle, chce být řada lidí připravena i na variantu, že to tak nebude. „Říkala jsem si: chci mít jistotu pro případ, že by se to celé zvrtlo,“ tvrdí jedna z Blakeových zákaznic, terapeutka Lynda Mayallová. Zásoby podle ní každopádně nepřijdou nazmar, ani kdyby brexit proběhl zcela hladce – některým jídlům totiž doba spotřeby vyprší až za 25 let.

Blakeova společnost Emergency Food Storage UK se na prodej nouzových balíčků jídla specializuje. Hlavním zdrojem příjmů jsou pro ni takzvaní preppeři – skupina obyvatel, kteří se aktivně připravují na stav nouze. Podnikatel odmítá, že by brexitovým balíčkem vyvolával paniku. „Někomu to naopak pomáhá zmírnit strach, protože ví, že se připravil na to, co může přijít,“ uvedl pro BBC a svůj produkt přirovnal k pojištění domu nebo auta.

Reklama

Výběr článků

Načítám