Hlavní obsah

Svět přivítal příchod roku 2019

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příchod nového roku postupně spouští oslavy po celé zeměkouli. Kvůli rozdělení na časová pásma slaví každoročně jako první pacifické ostrovy Samoa, Tonga a Kiribati v 11 hodin dopoledne středoevropského času. Jako poslední se nového roku dočká Americká Samoa a symbolicky i neobydlený Bakerův ostrov.

Živě: Svět vítá rok 2019Video: AP, AP

 
Článek

První a poslední oslavence nového roku od sebe dělí 26 hodin, vzdáleni jsou od sebe přitom jen několik desítek kilometrů. V roce 2011 se totiž Samoa přidala k časovému pásmu UTC+14 (UTC - Coordinated universal time, někdy též greenwichský čas) kvůli svým ekonomickým partnerům, zatímco Americká Samoa si ponechala časové pásmo UTC-11.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novoroční ohňostroj v SydneyVideo: AP

Mezi prvními oslavami, na které byla zaměřena celosvětová pozornost, byly již tradičně ty na Novém Zélandu a v Austrálii. V novozélandském Aucklandu se diváci dočkali ohňostroje z televizní věže Sky Tower.

Velkolepých oslav příchodu nového roku se v Sydney zúčastnilo přes milion lidí. Dvanáct minut trvající ohňostroj s názvem „Pulse of Sydney“ obsahoval přes 100 tisíc pyrotechnických efektů a jednalo se o největší ohňostroj v dějinách města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nový Zéland přivítal rok 2019 Video: AP

V 16 hodin SEČ se uskutečnily oslavy rovněž v severokorejském Pchjongjangu a jihokorejském Soulu.

Foto: AP

Nový rok v Severní Koreji

V tu samou dobu přivítali Japonci rok, v němž přejdou do nové éry. Ty se totiž počítají podle císaře, který právě sedí na trůně a v roce 2019 abdikuje císař Akihito ve prospěch svého syna Naruhita.

Foto: Amit Dave, Reuters

Děti v Indii se připravují na oslavy příchodu roku 2019.

Přestože Číňané mají svůj kalendář a nový rok oslaví většina z nich až 5. února, uskuteční se oslavy v řadě čínských měst už dnes. Obrovský ohňostroj je nachystán pro diváky v Pekingu. Na velké oslavy se chystá rovněž Hongkong či Tchaj-pej.

Rusko zasahuje několik časových pásem, a tak někteří jeho obyvatelé se už nacházejí v novém roce. Na moskevském Rudém náměstí však udeří půlnoc až ve 22:00 SEČ. Posléze už se přesunou oslavy dále do Evropy.

V Paříži se na silvestrovské veselí chystají bezpečnostní složky, obávají se mimo jiné dalších protestů žlutých vest. V jednu hodinu po půlnoci propuknou oslavy v Londýně, o dvě hodiny později vypukne divoký rej v brazilském Riu. V šest hodin ráno našeho času se pochlubí New York svou velkolepou show na Time Square.

Přehled začátků roku dle jednotlivých časových pásem:
(časy jsou převedeny na náš SEČ)
Pondělí:
11:00 Tonga, Samoa, Kiribati
12:00 Nový Zéland
14:00 Austrálie
16:00 Japonsko, Jižní Korea, Severní Korea
17:00 Čína, Filipíny, Singapur
18:00 Indonésie
19:00 Bangladéš
19:30 Indie, Srí Lanka
20:00 Pákistán
22:00 Rusko – moskevská oblast
23:00 Řecko
Úterý:
0:00 Česká republika, Slovensko, Německo, Francie a další evropské země
1:00 Velká Británie, Irsko, Portugalsko, Island
3:00 - 4:00 Brazílie
4:00 Argentina
4:30 - 9:00 USA, Kanada (od východního pobřeží k západnímu)
10:00 Aljaška
11:00 Havaj
12:00 Americká Samoa
13:00 Bakerův ostrov, Howlandův ostrov

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám