Hlavní obsah

Jediný známý albínský orangutan se vrací do džungle

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samice orangutana Alba, jejíž jméno ve španělštině znamená „Svítání“, se vrací zpět do džungle. Poslední rok strávila albínka v rehabilitačním centru v Indonésii, poté co byla nalezena vyčerpaná a dehydratovaná v jedné z tamních vesnic. Nyní je zotavená Alba připravená vrátit se zpět do divočiny, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTZÁŘE: Albínský orangutan se vrátil zpátky do džungle v IndonésiiVideo: Reuters

 
Článek

Albu čekal přesun do národního parku Bukit Baka Bukit Raya v Indonésii. Společně s ní cestoval i další orangutan Kika. Obě zvířata spolu trávila čas již v rehabilitačním centru.

Organizace starající se o orangutany zpočátku plánovala přesunout Albu do uměle vytvořeného pětihektarového lesa, vzhledem k vyšší náchylnosti k různým zdravotním rizikům, jako je například rakovina kůže. Nakonec ale přece jen zvítězila varianta umístit Albu do jejího přirozeného prostředí, kde bude elektronicky monitorována a pod neustálým lékařským dohledem.

Budou jí pomáhat hlídky 

„Alba netrpí žádným komplexem méněcennosti, jak jsme se původně domnívali, a mezi ostatními orangutany se díky dobré psychické odolnosti cítí sebejistě,“ zdůvodnil veterinář Agus Fathoni rozhodnutí. „Největší nebezpečí jí nehrozí od zvířat, ale od člověka. Díky své jedinečnosti je lákavým cílem pro pytláky,“ dodal Fathoni.

Pětiletá Alba prošla závěrečnou zdravotní prohlídkou a byla na 24 hodin trvající cestu na ostrov Borneo uspána. Jak řekl ředitel národního parku Wirasadi Nursubhi, napříč parkem budou rozmístěny hlídky, které budou zvířata střežit před pytláky.

„Nemáme sice personální možnosti na to, abychom pokryli celý park, ale budeme se snažit umístit naše lidi na určené trasy,“ přidal ředitel.

„Je to sice velký risk, ale my věříme, že naše rozhodnutí bylo správné a všechno dobře dopadne,“ řekl ředitel nadace pro záchranu orangutanů na Borneu Jamartin Sihite.

Populace se výrazně snížila

Kriticky ohrožení orangutani jsou známí pro svoji inteligenci a ve volné přírodě se vyskytují pouze na indonéském ostrově Sumatra a Borneu. Alba je doposud jediným známým albínským orangutanem.

Mezinárodní organizace pro udržování přírody (IUCN) uvedla, že od sedmdesátých let minulého století se populace orangutanů snížila téměř o dvě třetiny. Důvodem je zejména kácení deštných pralesů, jež jsou jejich přirozeným prostředím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám