Hlavní obsah

Nejmladší nosorožčí cvalík se má ve Dvoře Králové čile k světu

Právo, Vladislav Prouza

Šestačtyřicáté mládě černého nosorožce dvourohého, které se v Safari parku Dvůr Králové narodilo minulou neděli, zatím prospívá velmi dobře.

Foto: Králové Dvůr Zoo, ČTK

V ZOO Dvůr Králové nad Labem se 9. prosince 2018 narodilo mládě nosorožce dvourohého, druhu, který je ohrožen vyhynutím.

Článek

„Je to velmi silné a živé mládě. Stačila mu ani ne půlhodina a už se dokázalo postavit na všechny čtyři. Váží 41 kilo, a je tak jedním z největších mláďat, jaká jsme tu kdy měli,“ řekl s pochopitelnou pýchou zoolog Jiří Hrubý.

Úspěch safari parku jen podtrhl fakt, že zoo celosvětově patří ke špičce, navíc tu chovají nejvíc těchto ohrožených zvířat v Evropě.

Sameček, který rozšířil zdejší osmnáctihlavé stádo černých nosorožců, tráví čas s matkou, která se o něj vzorně stará. Ven spolu začnou chodit, pokud to počasí dovolí, až po Novém roce.

Foto: Králové Dvůr Zoo, ČTK

Mládě se má čile k světu.

Matkou nového přírůstku je dvanáctiletá samice Maisha, otcem samec Mweru. „Maisha přivedla na svět v minulosti bez problémů dvě mláďata a vše proběhlo hladce i tentokrát,“ upřesnil zoolog Hrubý.

Úspěchy v odchovu černých nosorožců umožňují safari parku plnit základní funkci zoologických zahrad: udržet při životě, rozmnožovat a vracet do přírody kriticky ohrožené živočišné druhy.

Pojedou do Rwandy

Královédvorská zoo už poslala několik nosorožců černých i dnes takřka vyhynulých bílých severních do africké domoviny.

Foto: Králové Dvůr Zoo, ČTK

Matkou nového přírůstku je dvanáctiletá samice Maisha, otcem samec Mweru.

„Brzy chystáme převoz pětice černých nosorožců do Rwandy, na což je nyní připravujeme,“ doplňuje Rabas.

Nosorožci dvourozí ze Rwandy zcela vymizeli během vleklé občanské války a kvůli útokům pytláků. Obě strany kruté válečné genocidy využívaly zisku z prodeje rohoviny k nákupu zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám