Hlavní obsah

Začalo zatýkání. Egypt bere nelegální výstup na pyramidu smrtelně vážně

Novinky, nčs

Výstup dánského fotografa Andrease Hvida a jeho norské kamarádky na Velkou pyramidu v Gíze má pokračování. Egyptská policie měla zatknout dvě osoby v souvislosti s nelegálním proniknutím na jeden z divů světa. Hvid nedávno zveřejnil video, ve kterém dvojice vystoupala na pyramidu a na vrcholu pořídila lechtivé snímky. S informací přišel server Egypt Today.

Foto: Profimedia.cz

Pyramidy v Gíze.

Článek

Snímky vyvolaly mezi místními velké pobouření. [celá zpráva] Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že zadrželo muže a ženu, kteří pomáhali dvojici v cestě na vrchol. Zaměstnanec archeologického naleziště, jenž přepravuje lidi na velbloudech, údajně přijal úplatek ve výši 4 tisíce egyptských liber (zhruba 5 tisíc Kč) za převoz k pyramidě. Zadržená žena je podezřelá z kontaktování Hvida online a zprostředkování celé akce.

Dánsko-norská dvojice pobývala v Egyptě od 19. listopadu do 4. prosince. Jejich první dva pokusy o zdolání pyramidy nebyly úspěšné. Při prvním z nich je zastavili pracovníci areálu ještě před výstupem, při druhém dokonce už při samotné akci. Po výslechu však byli propuštěni.

Třiatřicetiletý Hvid dále uvedl, že na vrcholu pyramidy neměl se svojí kamarádkou sex, připustil ale, že se na pyramidě vyfotili nazí. Neměli podle něj v úmyslu památku znesvětit. Dodal, že v blízké době Egypt nenavštíví kvůli obavám ze zatčení.

Velká pyramida v Gíze (zvaná též Cheopsova) byla postavena před 4500 lety a je vysoká téměř 140 metrů. Výstup na ni je přísně zakázán.

Reklama

Výběr článků

Načítám