Hlavní obsah

Lidé na pláži se bez váhání vrhli do vody, aby zachránili ohroženou velrybu

Novinky, tcs

Bez sebemenšího zaváhání zareagovali Filipínci na pláži u města Ozamiz, když uslyšeli zprávu o velrybě uvízlé na mělčině. Okamžitě se vrhli do vody a snažili se zvíře zachránit. To se jim po několika desítkách minut podařilo a plejtvák Brydeův se vydal zpět na volné moře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidi na pláži zachránili ohroženou velrybuVideo: AP

 
Článek

Dezorientovaného osmimetrového zvířete si poslední říjnový den nedaleko pláže všimli rybáři. Do vody se okamžitě vrhli lidé z pláže. „Každý chtěl pomoci. Vybavuji si muže, kteří běželi po písku jako v seriálu Pobřežní hlídka,“ popsala jedna ze svědkyň záchrany Maria Bustillová.

Lidem se po několika minutách podařilo odtlačit plejtváka do hlubších vod, kde se už dokázal vlastními silami pohybovat. „Byl to nádherný okamžik, když se velryba vrátila zpět na volné moře,“ popsala chvíle záchrany Bustillová.

Plejtvák Brydeův obvykle dosahuje délky od devíti do jedenácti metrů a váží zhruba 15 tun. Je aktivním lovcem, živí se většinou krilem nebo malými rybami. Často pozoruje ostatní predátory (například mořské ptáky či delfíny) a následně se přidává k lovu. Celosvětová populace je odhadována na 90 až 100 tisíc jedinců.

Plejtvák Brydeův nebyl v hledáčku velrybářů až do sedmdesátých let minulého století, kdy došlo k zákazu lovu velryb a zdroje velrybářů začaly vysychat. V omezeném lovu pro „vědecké účely“ se na tohoto plejtváka zaměřují převážně Japonci. Některé místní populace jsou nyní považovány za kriticky ohrožené. Například ta u Nového Zélandu čítá už jenom 200 jedinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám