Hlavní obsah

Japonská princezna se provdala za neurozeného, přišla tím o titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se v Tokiu konala svatba japonské princezny Ajako, která si vzala neurozeného Keie Moriju. Oficiálním stvrzením manželství přišla o titul princezny a další výhody spojené s příslušností k císařské rodině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonská princezna Ajako se provdala za muže nešlechtického původuVideo: Reuters

 
Článek

Před chrámem Meidži čekalo asi tisíc lidí, kteří chtěli páru popřát hodně štěstí. Samotný obřad pak byl určen jen pro blízkou rodinu a přátele, uvedl web stanice CNN.

Osmadvacetiletá Ajako je nejmladší dcerou princezny Hisako a zemřelého prince Takamoda, který byl bratrancem císaře Akihita. Podle japonských zákonů členky císařské rodiny v případě, že se rozhodnou vzít si neurozeného, přicházejí o veškeré tituly a finanční podporu. Pro mužské příslušníky císařské rodiny toto neplatí.

V poslední době se hodně mluví o úpravě těchto pravidel, protože japonská císařská rodina se zmenšuje. Trůn totiž může podle císařských zákonů převzít pouze mužský následovník. Císař Akihito již oznámil svoji abdikaci, k níž dojde v poslední dubnový den příštího roku. Na trůn usedne jeho syn princ Naruhito, který má jen jednoho syna, dvanáctiletého Hisahita.

Vystoupit z císařské rodiny se chystá i Akihitova vnučka princezna Mako, která se plánuje provdat za svého spolužáka z univerzity. Rozproudila se proto debata o roli žen v japonské monarchii a o tom, zda by jim nemělo být dovoleno dědit trůn. Konzervativci ale podle Reuters tomuto tlaku zatím odolávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám