Hlavní obsah

Žena vydražila za více než 40 miliónů kapra

Rekordních 203 miliónů japonských jenů (zhruba 41 miliónů korun) byla v aukci v japonské Hirošimě ochotná zaplatit žena pocházející z Tchaj-wanu za okrasného kapra koi. S „S Legend“, jak zní jméno ryby, chce vyhrát v soutěži All Japan Koi Show. I kdyby se tak skutečně stalo, vynaložené finanční prostředky se jí nevrátí. Vítěz totiž získá pouze prestiž, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kapr koi, ilustrační foto.

Článek

O devítiletou samici kapra koi, jejíž délka dosahuje cca jednoho metru, se v aukci strhl velký boj. Vítězkou se nakonec stala tchaj-wanská žena známá pouze pod jménem Yingying, která za něj byla ochotná zaplatit asi 40 miliónů korun. Nejvyšší částka, kterou dosud kupec za kapra stejného druhu zaplatil, byla o zhruba 30 miliónů nižší.

Žena chce s rybou soutěžit v japonské soutěži All Japan Koi Show, kde bude S Legend obhajovat vítězství z minulého roku. První místo ve dvou po sobě jdoucích ročnících by jak rybě, tak majitelce, zajistilo velkou prestiž. Tím však výčet cen v soutěži končí, vynaložené peníze se tak Tchaj-wance i v případě vítězství nevrátí.

O rekordní koupi se podle britského odborníka na kapry koi Tima Waddingtona rychle doslechli sběratelé z celého světa, kteří, stejně jako on, si chtějí S Legend prohlédnout na vlastní oči. „Lidé, kteří se o kapry koi zajímají, jsou plní vzrušení. Za jedinou rybu je to neuvěřitelná částka,“ svěřil se Daily Mailu Waddington.

Kapr koi je okrasný druh kapra vyšlechtěný z jeho divoké formy. Japonsko, kde je velmi populární, je největším producentem těchto kaprů na světě. Asi 90 procent ryb je určeno pro vývoz. V roce 2016 Japonsko exportovalo rekordních 295 tun kaprů koi, které přinesly příjmy přesahující přes 800 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám