Hlavní obsah

Ruska lije mužům v metru do rozkroků bělidlo, chce je odnaučit roztahovat nohy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskou studentku práv Annu Dovgaljukovou už rozčilovali muži, kteří sedí v dopravních prostředcích s nohama široko od sebe. Proti tzv. manspreadingu, jak se posedu v angličtině říká, se rozhodla bojovat poněkud kontroverzním způsobem. V petrohradském metru pánům lije do rozkroku roztok z vody a bělidla, aby hříšníky označkovala.

Foto: Profimedia.cz

Ruskou aktivistku štval tzv. manspreading neboli roztažené nohy. Ilustrační foto

Článek

Roztahování nohou je podle Dovgaljukové znakem genderové nadřazenosti mužů nad ženami a v dopravních prostředcích je to podle ní i velmi nevychované. Muži tím prý často zabírají více místa, než by měli.

Studentka se při svojí křížové výpravě v metru nechala i natočit. „Tenhle roztok je asi třicetkrát více koncentrovaný než ten, co používají ženy doma na prádlo. Barvy v textilu vyžere v řádu minut a zanechá tak velmi viditelné skvrny,“ vzkázala Ruska pánům.

Dovgaljuková, která sama sebe označuje za aktivistku, tvrdí, že skvrny v rozkroku hned odhalí, jakou částí těla muži přemýšlejí. Dvacetiletá studentka prý bojuje za každého, kdo kdy musel čelit machistickému chování v hromadných dopravních prostředních. Podle některých ruských médií je video, na němž Dovgaljuková polévá pánské rozkroky, falešné. Sama Ruska ale uvedla, že je pravé.

Aktivistku zatím nikdo nežaloval, někteří muži se s ní ovšem dali do křížku. „Nemyslím si, že by se někdo vydal na policejní stanici, aby nahlásil, že má na džínách vyžranou skvrnu od bělidla,“ dodala Dovgaljuková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám