Hlavní obsah

Čtyřicetkrát jasnější než Měsíc. Meteor nad Alabamou proměnil noc v den

Novinky, mšv

Meteor, jenž se prohnal v noci z pátku na sobotu nad Alabamou, rozzářil nebe. Podle agentury NASA, která zveřejnila záběry z jeho přeletu, byla ohnivá koule čtyřicetkrát jasnější než Měsíc v úplňku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oblohu nad Alabamou rozzářil meteorVideo: NASA, AP

 
Článek

Meteor nezaregistrovala jen NASA, ale i mnoho lidí, nad jejichž hlavami proletěl, a kteří úkaz ihned ohlásili. Ve chvíli, kdy se meteor rozzářil, pohyboval se rychlostí 86 422 kilometrů za hodinu. Objekt byl poprvé spatřen nad vesnicí Turkeytown a letěl ve výšce 93 kilometrů.

„Mnoho svědků nahlásilo, že na obloze spatřilo velmi jasnou ohnivou kouli, kterou navíc zaznamenalo všech šest kamer, které v oblasti máme,“ uvedl pro Alabama NewsCenter Bill Cooke z NASA. Meteor o průměru zhruba 1,8 metru se o několik chvil později rozpadl nedaleko městečka Oak Grove.

Díky tomu, že byl meteor čtyřicetkrát jasnější než Měsíc v úplňku, šlo ho vidět i přes částečně zataženou oblohu. Agentura NASA prošetřuje, zda nějaké úlomky objektu nemohly dopadnout také na Zemi, nebo zda těleso zcela shořelo při průletu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám