Hlavní obsah

U Krymu byl nalezen vrak lodi z 2. až 3. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci z Krymského poloostrova se pochlubili fascinujícím archeologickým objevem. U Balaklavského zálivu nedaleko města Sevastopol našli vrak lodi, který se podle odborníků datuje do 2. až 3. století našeho letopočtu. Údajně se jedná o plavidlo, které bylo Římany využíváno k obchodním účelům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Krymu objevili vrak lodi z 2. - 3. stoletíVideo: Reuters

 
Článek

Vrak lodi byl nalezen pomocí sonarů v 85metrové hloubce, kam se následně vydala dvojice zkušených potápěčů, která cenný objev natočila.

„Navzdory tomu, že se vrak nachází jen nedaleko vstupu do Balaklavského zálivu, nikdo na něj ještě nenarazil, protože na místě jsou pro potápěče velmi obtížné podmínky,” svěřil se agentuře Reuters Pavel Lapšin, jeden z potápěčů, který se k vraku lodi vydal.

Krymský historik Viktor Lebedinskij byl následně díky záběrům, které potápěči pod vodou pořídili, schopen určit, že loď byla zhruba v 2. až 3. století našeho letopočtu využívána Římany k obchodním účelům.

Výzkumníci nyní doufají, že budou schopni v blízké době získat dostatečné množství financí k podrobnějším studiím a přinejlepším k možnosti vytažení vraku na povrch.

Reklama

Výběr článků

Načítám