Hlavní obsah

Australan čekal týden na zasněžené hoře na záchranu, pomohl mu vojenský výcvik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětadvacetiletý australský horolezec Terry Harch strávil na novozélandské hoře Mount Aspiring nedobrovolně celý týden. Při pondělním sestupu se totiž dostal do problémů a zůstal ve vysoké nadmořské výšce uprostřed nepříznivého počasí uvězněn. Záchranáři ho našli ve čtvrtek a o den později ho letecky transportovali do nemocnice, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská hora Mount Aspiring.

Článek

Harch, který je profesionálním vojákem, vyslal nouzový signál v pondělí, tedy v den, kdy se měl z hory vrátit.

Od té doby se záchranáři snažili horolezce najít. To se jim však podařilo až ve čtvrtek, kdy z vrtulníku zahlédli jeho mávání.

S ohledem na nepříznivé podmínky však museli počkat do pátku, kdy se počasí zlepšilo a z místa ho tak mohli vysvobodit a letecky transportovat do nemocnice.

Horolezec utrpěl lehké omrzliny, jinak je v pořádku. Podle záchranářů byl však nalezen doslova na poslední chvíli.

„Má štěstí, že je naživu. Nemyslím si, že by vydržel další noc,“ svěřil se serveru New Zealand Herald pilot vrtulníku Sean Mullally.

K záchraně horolezcova života přispěl podle jednoho ze zástupců záchranářské mise Geoffa Lunta vojenský výcvik, který Harch v minulosti absolvoval. Na místě si totiž ze sněhu vybudoval úkryt, který ho chránil před bouří.

„Horolezec udělal několik správných rozhodnutí, které mu v nepříznivých podmínkách zachránily život,“ řekl Lunt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám