Hlavní obsah

V anglické zoo se narodila mláďata vzácné babirusy

Novinky, tcs

V zoologické zahradě v anglickém Chesteru oslavují. Narodila se jim tři selátka vzácné babirusy, ohroženého druhu indonéského prasete. Je to poprvé, co se mláďata narodila v zajetí. Na světě zbývá už jen okolo pěti tisíc jedinců a tak je každý přírůstek velmi vítaný.

Foto: Profimedia.cz

Trojice mláďat babirusy v zoo v anglickém Chesteru.

Článek

Tři mláďata se narodila šestileté samici Kendari už 20. května. Teprve nyní je ale zoologická zahrada ukázala veřejnosti. Drobná mláďata vypadají trochu jako holé krysy s abnormálně vysokýma nohama, ale až dospějí, s hlodavcem si je nikdo nesplete. Dospělí jedinci totiž váží kolem 100 kilogramů.

„Babirusy jsou bezesporu jedním z nejvzácnějších druhů prasete na planetě. Tento druh čelí reálnému riziku vyhynutí,“ uvedl šéf oddělení savců chesterské zoo Tim Rowlands. Zoologická zahrada stojí v čele programu na záchranu těchto jedinečných zvířat a úzce spolupracuje s indonéskou vládou, Mezinárodní unií na ochranu přírody (IUCN) a ostatními zahradami.

Foto: Profimedia.cz

Stejně jako jiná prasata, i babirusy milují bahno.

„Zajištěním udržitelných populací v zoologických zahradách, jejichž genetická diverzita reprezentuje diverzitu v divočině, můžou zoologické zahrady významně přispět k zachránění tohoto druhu,“ oznámil Rowlands.

Babirusa celebeská, jak zní celé jméno prasete, se vyskytuje v Indonésii především na ostrově Sulawesi. V kohoutku dosahuje výšky až 75 centimetrů a výrazné jsou zejména samčí kly stočené vzhůru. Jsou víceméně jenom ozdobou, kvůli křehkosti se prasatům nehodí ani na rytí nebo k boji.

Foto: Profimedia.cz

Dospělý samec babirusy v celé své kráse.

Díky klům však babirusa dostala své jméno. Domorodcům připomínaly kly parohy, a tak zvíře pojmenovali slovy babi (prase) a rusa (jelen). Takže v mládí zvíře vypadá jako krysa, je to ve skutečnosti prase a jmenuje se „prasojelen“.

Reklama

Výběr článků

Načítám