Hlavní obsah

Herečka platila za nájem v centru New Yorku jen 600 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že je New York nesmírně drahé město, není pochyb. Ceny nájmů se tam obvykle pohybují v řádech tisíců dolarů. Herečka Patricia O’Gradyová, která letos v březnu v 84 letech zemřela, však za svůj dvoupokojový byt platila dlouhá léta podstatně nižší částku, konkrétně 28,43 dolaru (přes 600 korun) měsíčně. K nízkému nájemnému přispěly především dobré vztahy s majiteli, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrť Greenwich Village v New Yorku

Článek

O’Gradyová se do New Yorku přestěhovala v roce 1955 s cílem rozjet hereckou kariéru. Společně s dalšími třemi kamarádkami tehdy našla skromný dvoupokojový byt v posledním patře čtyřpodlažního domu v malebné čtvrti Greenwich Village.

Dívky mohly být více než spokojené, výměnou za pravidelné zametání chodby a udržování budovy v čistotě platily pouhých 16 dolarů za měsíc (asi 350 korun).

Ačkoliv se během následujících několika let všechny nájemkyně odstěhovaly, O’Gradyová zůstala - dalších zhruba 60 let. Ještě aby ne, vždyť nájemné se sice postupně zdražovalo, ale opravdu jen nepatrně.

Realitní makléři tomu nemohli uvěřit

V bytě nakonec vydržela až do března letošního roku, kdy ji na ulici srazilo auto a následkům nehody podlehla. Po její smrti cena nájemného prosákla na veřejnost. A zanedbatelné částce, kterou za bydlení v jedné z nejžádanějších čtvrtí New Yorku měsíčně platila, nikdo nemohl uvěřit.

„Chci to vidět na papíře. Vždyť to není možné,“ svěřil se serveru CNN newyorský realitní makléř Gary Nurenberg. „V nedávné době jsem pronajal stejně velký byt ve stejné lokalitě za pět tisíc dolarů (přes 100 tisíc korun),“ dodal.

Dobré vztahy nadevše

Nynějším majitelem bytu je Adam Pomerantz, jenž koupil celou budovu v roce 2002. Výše nájemného ho z počátku překvapila. Později se ale dozvěděl, že předchozí majitel, který již zemřel, měl s O’Gradyovou výjimečný vztah a nikdy neměl potřebu nájem navyšovat.

Když Pomerantz ženu poznal, ihned se z nich stali dobří přátelé, a tak se rozhodl se zavedenými pořádky pokračovat. „Byla to velmi milá žena, která pravidelně navštěvovala mé bistro. Byla zkrátka skvělým nájemcem,“ řekl.

Podle jejího nekrologu v listu The New York Times se O’Gradyová věnovala herectví zhruba 50 let. Povětšinou hrála menší role v menších divadlech na Broadwayi a objevila se i v několika filmech. Jako herečka prý nevydělávala mnoho, ani to ale nepotřebovala.

Nikdy si nestěžovala

V nekrologu se rovněž píše, že jeden z jejích blízkých přátel popsal byt, ve kterém dlouhá léta žila, jako „osobitou skládku“. Když se Pomerantz po smrti O’Gradyové snažil dostat dovnitř, stěží otevřel dveře. Po celém bytě se totiž válely nejrůznější předměty a tretky.

Pomerantz se chtěl v minulosti do bytu podívat několikrát, O’Gradyová však pokaždé jeho návštěvu zdvořile odmítla. Nakouknout se mu podařilo až v roce 2005, kdy jí v bytě praskla trubka a voda prosákla až k sousedům.

Tehdy si všiml, že v bytě schází jakékoliv topení či ohřev vody. Nabídl se jí proto, že jí tato zařízení do bytu nainstaluje, s díkem však odmítla. „Řekla mi: ‚Nejsem hodna těchto oprav a vylepšení. Neplatím dost na to, abych si to zasloužila. Jsem naprosto v pohodě s tím, co mám,‘“ svěřil se Pomerantz.

Majitel plánuje zdražení

V rámci dobrých vztahů jí však základní vybavení přece jenom nainstaloval. „Nikdy to nepoužila. Namísto toho v zimě využívala sporák a dva krby,“ prozradil.

Byt dokonce nedisponuje ani vanou či sprchou. Pomerantz tvrdí, že se O’Gradyová chodila denně sprchovat do jedné z dobrovolných organizací.

Majitel bytu prozradil, že v následujících měsících byt zrekonstruuje, a teprve poté ho potenciálním zájemcům začne nabízet. Nájem však bude o něco vyšší, pohybovat se prý bude okolo pěti tisíc dolarů (přes 100 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám