Hlavní obsah

Nejtlustší kluk světa zhubl 83 kilo a už může chodit do školy

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl považován za rekordmana, ale titul „nejtlustšího chlapečka“, to jistě nebylo nic, co by dvanáctiletého chlapce z Indonésie těšilo. Arya Permana však nyní dokázal za rok zhubnout 83 kilogramů. Ještě před dvěma lety nemohl ani chodit do školy, nyní už do třídy dochází a věnuje se badmintonu, plavání a fotbalu.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáctiletý Arya Parmana v době, kdy vážil téměř dva metráky.

Článek

Před dvěma roky zapsalo indonéské Muzeum světových rekordů Aryu jako nejtěžšího chlapce na světě. Kluk z Kwarangu v provincii Západní Jáva vážil 190 kilogramů a sotva ušel deset kroků.

Loni mu doktoři v Jakartě odebrali podstatnou část žaludku a od té doby Arya usilovně pracuje na tom, aby svou váhu dostal na normální hodnoty. „Po operaci šla má váha rapidně dolů,“ uvedl chlapec v rozhovoru pro australský server ABC. „Zmenšili mi žaludek a ztratil jsem chuť k jídlu. Teď už jsem plný po šesti lžících,“ dodal Arya.

Foto: Profimedia.cz

Na fotografii z letošního ledna je změna jasně patrná.

Ke zhubnutí mu dopomohla pochopitelně i radikální změna jídelníčku. Jeho otec popsal, jak vypadalo chlapcovo běžné stravování. Arya klidně spořádal dvoje balení nudlí se dvěma vejci, půl kila smaženého kuřecího a rýži. Všechno zapíjel sladkými limonádami. To vše čtyřikrát až šestkrát denně. Většinu věcí nyní nahradilo hlavně ovoce, voda a pravidelné dávky cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Aryův dřívější jídelníček by vystačil pro několik lidí.

Prozatím zhubl Arya 83 kilogramů. „Můžu hrát fotbal, badminton, a hlavně – můžu zase chodit do školy každý den,“ prohlásil chlapec s úsměvem. Než totiž přibral natolik, že se nemohl hýbat, patřil k nadaným a chytrým studentům, které škola baví.

Plánuje zhubnout dalších padesát kilo

Ve třídě mu vyšli vstříc. Má speciálně upravenou lavici, která unese jeho stále ještě značnou váhu, a uniformu šitou na míru. Díky mediální popularitě netrpí ani posměchem ostatních dětí. Naopak ho motivují k tomu, aby pokračoval v hubnutí.

Foto: Profimedia.cz

U bazénu Arya příliš jako člověk nevypadal. Doktoři ho popisovali jako jeden z nejhorších případů obezity, co kdy viděli.

„Mám kamarády a jsou na mě moc hodní. Můžu si s nimi hrát a je to velká legrace,“ uvedl chlapec, jehož jedinými společníky byly v dobách, kdy se nemohl hýbat, pouze televize a mobilní hry.

Chůze minimálně šest minut každou hodinu a pravidelné sportovní aktivity. I díky tomu Arya postupně hubne.

Arya teď spolu s rodinou a doktory plánuje postupně zhubnout dalších padesát kilogramů. S podporou, které se mu nyní dostává, je pravděpodobné, že to zvládne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám