Hlavní obsah

Internet vymysleli starověcí Indové, tvrdí guvernér

Novinky, tcs

Necelý měsíc po svém zvolení se o rozruch postaral šéf indického státu Tripura Biplab Deb. Během svého oficiálního prohlášení totiž sdělil, že internet Indové znali už v době zhruba 1000 let před naším letopočtem. Spíše úsměvná příhoda má i svou stinnou stránku. Poslední dobou totiž podobné výroky ze strany indických vládních představitelů přibývají, píše BBC.

Podobné výjevy z chrámových reliéfů zřejmě mnohé přesvědčili o přítomnosti moderních technologií. Zde je vyobrazen Krišna.

Článek

Své tvrzení, že v Indii znali internet už stovky let před naším letopočtem, opřel Biplab Deb o pasáž ve starověkém eposu Mahábhárata a konkrétně postavy slepého Saňdžáji, vozataje a rádce mocného krále Dhrtaráštry.

„Indie používá internet už věky. V Mahábháratě slepý Saňdžája popisuje Dhrtaráštrovi, co se odehrává na vzdáleném bitevním poli. To mohl díky technologiím a internetu,“ prohlásil guvernér s tím, že pochopitelně existovaly i satelitní družice, které komunikaci na dlouhou vzdálenost umožňovaly.

Pro úplnost dodejme, že v eposu je Saňdžája obdařen „božským zrakem“, který ostatní nazývají Gita (Saňdžájův dar). Podle střízlivějšího výkladu má postava slepého vozataje reprezentovat intuitivní vědění, které vzniká na základě dlouhodobého duchovního cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Tripurský guvernér Biplab Deb při projevu v březnu 2018.

Reakce internetových uživatelů na guvernérovo prohlášení na sebe nenechala dlouho čekat. „Proč musel Saňdžája králi průběh bitvy vyprávět, když to za něj mohla udělat Siri? Koneckonců, Krišna mohl celou bitvu rovnou streamovat na Facebooku,“ okomentovala ironicky guvernérova slova profesorka jihoasijské historie Audrey Truschkeová.

Podobných výroků v Indii přibývá

Ostatní kritici ale neberou toto vyjádření jenom s humorem. „Radši než, aby řešili současné problémy, oddávají se romantizování fiktivní minulosti, která nikdy neexistovala. Ubohé a trapné,“ prohlásila ekonomka Rupa Subramanyová na adresu nacionalistické strany Bháratíja džantá (BJP), která je jednou z hlavních politických sil v Indii.

Biplab Deb totiž není jediným, postavil se do stále rostoucích řady členů BJP, kteří někdy podobně absurdní výroky vypustili z úst. V minulosti prohlásil indický ministr školství Satyapal Singh, že první letadla byla zmíněna už ve starověké Rámájaně. Indický premiér Naréndra Módí tvrdil lékařům v Bombajské nemocnici, že jejich starověcí předci praktikovali kosmetickou plastickou chirurgii.

Bývalý soudce Maheš Šarma si zase stojí za tím, že pávi se rozmnožují jedině tak, že samice polknou slzy, které roní samci. Vědeckých důkazů prý není třeba, protože je tak psáno ve svatých textech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám