Hlavní obsah

Místo demolice raději přestěhoval celý třípatrový dům

Novinky, tcs

Tam, kde ještě donedávna stál nově postavený třípatrový dům, brzy povede nová silnice. Místo toho, aby nechal budovu strhnout, rozhodl se farmář Kao I-pching z jihočínské provincie Ťien-si pro poněkud netradiční řešení. Dům nechal raději přestěhovat o čtyřicet metrů dál.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Stěhování trvalo měsíc a půl za využití pražců a prken.

Článek

Farmář z městečka Čou-si si svého nového domu příliš dlouho neužil. Postavil ho v roce 2014 a s rodinou v něm bydlel něco přes rok, když mu úřady oznámily, že tam, kde měl doposud obývák, brzy povede zbrusu nová silnice.

Úřady nabídly Kaovi finanční kompenzaci, ale farmář svůj dům, který ho vyšel na milión jüanů (zhruba 3,27 miliónu korun), zbourat nechtěl.

Na originální nápad, jak svůj dům zachránit, Kaa nakonec přivedl jeho známý. Znal totiž firmu, která se zabývá stěhováním budov na krátké vzdálenosti. V září loňského roku ji tedy Kao kontaktoval a zároveň začal připravovat nový pozemek zhruba o čtyřicet metrů dál.

Foto: Profimedia.cz

Stěhování zabralo měsíc a půl.

Jakmile byly přípravné práce hotovy, započalo samotné stěhování domu. Dělníci jej pomalu vyzvedli a pomocí dřevěných podpěr a ocelových lan pomalu posouvali na místo určení. Stěhování zabralo měsíc a půl.

Je to bezpečné, říká farmář

Na neobvyklém řešení Kao nakonec dokonce vydělal. Za přestěhování, stavbu základů a rekonstrukci přízemí totiž zaplatil 330 000 čínských jüanů (zhruba milión korun). Úřady mu nakonec vyplatily kompenzaci ve výši 680 000 jüanů (2,2 miliónu korun).

Kritici nicméně tvrdí, že v by v takto přestěhovaném domě žít nechtěli. Stěhování podle nich muselo narušit strukturu zdí. Kao I-pching to ale odmítá. V přestěhovaném domě už několik týdnů bydlí a žádné problémy prý nezaznamenal.

Foto: Profimedia.cz

Pomalému přesunu přihlížela řada místních.

Farmář by tuto metodu doporučil každému, komu hrozí demolice domu. Je to levnější, časově výhodnější než dům stavět znova a prý i šetrnější k životnímu prostředí.

Jeho nápadem se už inspiroval jeden z jeho sousedů. Dům, který plánuje přestěhovat, je však o patro vyšší, musí se přesunout o 120 metrů a během stěhování bude muset překonat několik zatáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám