Hlavní obsah

Čínská vláda chce vymýtit striptérky na pohřbech

Hudba hlasitě hrající z reproduktorů, striptérky tančící do rytmu a diváci, kteří jejich vystoupení provázejí obdivným hvízdáním. To je obrázek, který je v některých částech Číny možné vidět při dost nezvyklé příležitosti – během pohřebních průvodů, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Začátkem letošního roku Čína obnovila zátahy proti striptérkám, které vystupují na pohřbech, svatbách i v chrámech. Vláda tuto praktiku označila za vulgární a obscénní. Není to poprvé, co se čínské úřady snaží s touto praktikou skoncovat, ale ta zatím vytrvale odolává.

Podle jedné z teorií jsou striptérky najímány proto, aby zvýšily účast na pohřbu, protože velký dav je pokládán za symbol úcty vůči zesnulému. Další teorie míní, že je tato praktika spojená s „uctíváním procesu rozmnožování“.

„V některých místních kulturách může tanec s erotickými prvky sloužit jako způsob, jak vyjádřit přání zesnulého být požehnán mnoha potomky,“ řekl Chuang Ťien-sing, profesor univerzity ve Fu-ťienu.

A další teorie, opírající se spíše o praktickou stránku věci, míní, že najímání striptérek může být vnímáno jako symbol movitosti rodiny. „Čínské venkovské rodiny mají tendenci předvádět svůj majetek tím, že utratí několikanásobek ročního příjmu za herce, zpěváky, komiky a striptérky, aby utěšili a zabavili truchlící,“ dodal Chuang.

Pohřební striptýz na hranici ilegality

Tato praktika je běžná ve venkovských částech Číny a častá je i na Tchaj-wanu, odkud původně pochází. „Účast striptérek na pohřbech se začala šířit na Tchaj-wanu v 80. letech 20. století,“ řekl BBC antropolog americké Jihokarolínské univerzity Marc Moskowitz.

Ale ani na Tchaj-wanu nejsou striptérky k vidění na pohřbech ve velkých městech. „Pohřební striptýz je v šedé zóně mezi legální a nelegální aktivitou, není tak běžné vidět ho v městských oblastech,“ dodal Moskowitz.

V loňském roce ve městě Ťia-i na jihu Tchaj-wanu vystupovalo 50 tanečnic u tyče na pohřbu místního politika. Ten údajně rodině „prostřednictvím snu“ sdělil, že si přeje bohatý a barvitý pohřeb.

Že se čínská vláda snaží proti funerálnímu striptýzu zasáhnout, není nijak překvapivé. Čínské ministerstvo kultury podobná vystoupení označuje za „necivilizovaná“. Úřady varovaly, že každý, kdo najme striptérku na pohřeb, aby nalákal vyšší počet lidí, bude „tvrdě potrestán“.

Novou módu půjde obtížně zakázat

„Čínská vláda sama sebe vnímá v roli otce, který musí vést své potomky – čínský lid,“ řekl Moskowitz. „Mají obavy z veřejné nahoty a jejího vlivu na společnost, zvláště pak proto, že pohřbů se často účastní i děti,“ dodal.

Přesto podle Moskowitze nemusí být nijak snadné s touto praktikou skoncovat. „Skutečnost, že se navzdory vládním zákrokům neustále znovu objevuje, dokazuje, jak hluboce už zakořenila,“ dodal Moskowitz. V roce 2006 skončili ve vězení umělečtí vedoucí pěti striptýzových skupin poté, co se striptérky nechaly najmout na pohřeb farmáře ve východočínské provincii Ťiang-su.

V roce 2015 se vesničané v provinciích Che-pej a Ťiang-su dostali do titulků čínských sociálních médií, když vyšlo najevo, že najímali striptérky k provozování „obscénních vystoupení“ na pohřbech. I v tomto případě vláda potrestala organizátory i vystupující.

Nová kampaň čínského ministerstva kultury se má zaměřit především na provincie Che-nan, An-chuej, Ťiang-su a Che-pej. Ministerstvo také zřídilo telefonní linku, kde může veřejnost výměnou za finanční odměnu nahlásit jakékoli „pohřební nepřístojnosti“.

Reklama

Výběr článků

Načítám