Hlavní obsah

Navzdory ochrnutí dokončil studia a stal se lékařem

Třiatřicetiletý Dinesh Palipana, pocházející z města Gold Coast v australském státě Queensland, utrpěl v roce 2010 vážnou nehodu, při níž si poškodil míchu a doslova ze dne na den se stal kvadruplegikem. Ani to ho však neodradilo od dokončení studií, díky čemuž se později mohl stát lékařem, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Palipanaovi bylo pouhých 25 let, když se stal účastníkem dopravní nehody, která mu zcela změnila život. Při kolizi si ošklivě poranil míchu, což u něj způsobilo úplné ochrnutí dolních a částečné ochrnutí horních končetin.

Tragédie ho však nezlomila, a ačkoli ho od toho mnozí odrazovali, díky silné vůli se mu podařilo dokončit lékařská studia. „Vzpomínám si, jak mi jeden z lékařů říkal, že mě pacienti nikdy nebudou brát vážně. Já jsem ale věděl, že když to alespoň nezkusím, tak toho budu nadosmrti litovat,“ svěřil se Daily Mailu Palipana.

Nyní svého rozhodnutí rozhodně nelituje, protože se z něho stal první kvadruplegický lékař ve státě Queensland a druhý v celé Austrálii.

Najít práci je pro kvadruplegika obtížné

Tělesně postižení jedinci to přitom v tomto ohledu nemají vůbec jednoduché. Sociální stigmata a předsudky jim často brání v integraci do pracovního života. Papalinaův příběh by však mohl obecné nahlížení na kvadruplegiky v mnohém změnit.

Jako lékař je momentálně zaměstnán v nemocnici Gold Coast Hospital a tvrdí, že většina z jeho kolegů nemá s jeho postižením absolutně žádný problém. „Medicína je do značné míry kognitivní. Pokud zvládáte používání hlavy, můžete stále přispět docela velkou měrou,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám