Hlavní obsah

V italském městečku propukla pomerančová bitva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Itálie ve městě Ivrea se v neděli v rámci karnevalu konala každoroční bitva, v níž na sebe tamní obyvatelé s velkou vervou házeli pomeranče. Ti však zdůrazňují, že se nejedná jenom o zábavu, ale o událost inspirovanou středověkými událostmi a symbol boje za svobodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V italském městečku propukla tradiční pomerančová bitvaVideo: Reuters

 
Článek

Událost, při níž je celé náměstí pokryto oranžovým kobercem z pomerančových slupek, je sloučeninou středověké legendy a nesmělého počínání tamních dívek ve třicátých letech minulého století.

Tamní legenda praví, že ve 12. století musela dcera jednoho z mlynářů s ohledem na tehdejší feudální zákony strávit svatební noc s městským krutovládcem. Aby si však zachovala svoji čest, sťala mu hlavu a osvobodila město od jeho tyranie.

S házením pomerančů začaly tamní dívky ve třicátých letech minulého století. Společně s květinami a konfetami je během karnevalu, který se koná ve stejném období, házely na kočáry, aby si jich všimli chlapci.

Nevinné házení ovocem se však časem zvrhlo v obrovskou bitvu, v níž jsou občané zpravidla rozděleni na šlechtice a prosté občany. Souboj má představovat povstání proti tyranii a pomeranče pak krutovládcovu hlavu.

Spotřeba činí 500 tun pomerančů

Po druhé světové válce se z malé tradice stala velkolepá karnevalová událost reprezentující boj za svobodu. Každý rok je do města ze Sicílie dovezeno zhruba 500 tun pomerančů.

„Je to skvělá kulturní tradice, protože se jedná o bitvu, která rovněž představuje příběh. Není to tedy jenom o tom, že se lidé baví a u toho házejí pomeranče,“ svěřil se agentuře Reuters jeden ze zúčastněných Luca Simoncello.

Reklama

Výběr článků

Načítám