Hlavní obsah

V oku mladé ženy se usadili parazitující červi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotnická agentura Centres for Disease Control (CDC) v pondělí zveřejnila unikátní případ, kdy se v oku osmadvacetileté Abby Beckleyové z amerického Oregonu usadilo několik parazitujících jedinců spirury dobytčí (thelazia gulosa). Podle serveru CNN se jedná o první případ, kdy byl tento druh živočicha vyskytujícího se v oku člověka zaznamenán.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nevšední případ se stal už v roce 2016, agentura CDC o něm informovala teprve nyní. Tehdy si rodačka z oregonského Grants Pass sáhla do svého podrážděného oka a s údivem z něj vytáhla zhruba centimetrového červa.

Vystrašená dívka ihned vyhledala očního lékaře, ten se ale s něčím podobným dosud nesetkal, a tak ji odkázal k odborníkům z Oregon Health & Science University.

Cítila, jak se po oku pohybují

„V té době už jsem cítila, jak se po mém oku pohybují. Bylo jich strašně moc. Tamní lékaři byli i přesto ze začátku skeptičtí. Není totiž úplně obvyklé tvrdit, že máte v oku červy,“ svěřila se Beckleyová.

Ovšem ve chvíli, kdy drobného živočicha na její oční bulvě zahlédli, nemohli uvěřit vlastním očím. Zatímco vytažené červy následně poslali na testy, Beckleyovou podrobili kontrole zraku a zařídili jí speciální výplach očí. Ani ten však živočicha z jejího oka neodstranil.

U zvířat jsou cizopasníci v očích běžní

Výsledky testů agentury CDC mezitím ukázaly, že se jedná o živočicha s názvem spirura dobytčí (thelazia gulosa), který velmi výjimečně cizopasí v očích dobytka.

Parazitující červi v očích živočichů jsou běžní u psů, koček, prasat, ovcí, koz, dobytku a divokých zvířat, jako jsou lišky a vlci. Případů, kdy se červi dostali do lidského oka, je však poskrovnu. Konkrétně v USA jich je zaznamenáno pouze 11, v Asii pak 163.

Poprvé v lidském oku

Ani u jednoho z nich se však nejednalo o spiruru dobytčí, a právě proto je případ Beckleyové výjimečný. Jedná se totiž o historicky první případ, kdy byl tento živočich objeven v lidském oku. „Díky naší práci jsme přišli na to, že člověka nyní může infikovat nový druh živočicha,“ svěřil se Richard Bradbury z agentury CDC.

Lékaři se nakonec shodli na tom, že Beckleyovou nebudou léčit antiparazitiky, neboť by jí mohla způsobit jizvy. Namísto toho jí řekli, aby i nadále své oči kontrolovala a aby všechny červy, které v oku zahlédne, odstranila. Tato léčba nakonec skončila po 20 dnech úspěchem. Od té doby už ve svém oku žádné nežádoucí pohyby nevnímá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám