Hlavní obsah

Muž přežil už třetí uštknutí jedním z nejjedovatějších hadů na světě

Čtyřiatřicetiletý farmář Mark Lalor z australského Queenslandu je magnetem na hadí uštknutí. V sobotu ho už potřetí uštkla pakobra východní, druhý nejjedovatější had na světě. Muži se však naštěstí i tentokrát podařilo přežít, informoval server Brisbane Times.

Foto: Profimedia.cz

Pakobra východní.

Článek

Když rodák z australského města Charters Towers v sobotu projížděl na motorce po svém pozemku, přejel nevědomky zhruba dvoumetrovou pakobru východní. Jedovatý had však stihl zareagovat a kousl farmáře skrz džíny do nohy, což zapříčinilo Lalorův následný pád.

„Musel jsem hada po pádu z motorky chytit, sundat z nohy a odhodit. Poté jsem si sundal opasek, přitáhl si ho nad ránou a jel rychle za svými kolegy,“ popsal Lalor serveru Daily Mercury.

Ti následně přivolali záchrannou službu, která ho helikoptérou převezla do nemocnice. „Naštěstí byla okamžitě použita tlaková bandáž. Tato správná technika první pomoci mu dost možná zachránila život,“ řekl jeden z členů záchranného týmu.

Nebylo to přitom poprvé, kdy pakobra východní Marka Lalora uštkla. První nepříjemnou zkušenost s tímto plazem zažil v roce 2005. Tehdy se svíjel v křečích, a dokonce krvácel z nosu a očí. Další uštknutí ho potkalo o šest let později, kdy se z následků dostával celé dva týdny.

Pakobra východní je druhý nejjedovatější had na světě a je zodpovědný za zhruba 60 procent smrtelných uštknutí v Austrálii. Vniknutí jeho jedu do těla může vést při neléčení k paralýze, nezadržitelnému krvácení a následné smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám