Hlavní obsah

Chlapec si v zánětu nevědomky pěstoval mořského měkkýše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařský časopis British Medical Journal (BMJ) zveřejnil bizarní případ, kdy v zánětu na lokti jedenáctiletého chlapce rostl malý druh mořského měkkýše. Vajíčko drobného živočicha se mu do těla dostalo údajně poté, co se škrábl v přírodním bazénu o skálu. Incident se odehrál v americkém Los Angeles a měkkýš mu byl ze zánětu odstraněn.

Foto: Profimedia.cz

Plážovka šupinatá (ilustrační foto).

Článek

Když nejmenovaný hispánský chlapec zaregistroval, že se jeho zánět na lokti neustále zvětšuje, navštívil raději spolu se svými rodiči lékaře. Ti ze zánětu nejprve odstranili malé množství hnisu, aby následně uvnitř spatřili drobné cizí těleso.

Po podrobném zkoumání se s překvapením všech ukázalo, že se jedná o čtyři milimetry velkou plážovku šupinatou (littorina scutulata), tedy mořského měkkýše, kterému se záhadným způsobem podařilo ve vlhkém prostředí hnisavého zánětu přežívat.

Jedenáctiletý hoch následně potvrdil, že si ránu způsobil škrábnutím o skálu v jednom z přírodních bazénů. To by ostatně vysvětlovalo způsob, jak se mohlo vajíčko mořského měkkýše, který právě taková prostředí obývá, do jeho těla dostat.

Chlapcovo poranění se po odstranění živočicha během týdně plně uzdravilo. Lékaři mu měkkýše dokonce věnovali na památku, ten však podle nejnovějších informací na druhý den pošel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám