Hlavní obsah

Hazardér s dronem si z nebezpečné blízkosti natočil přistávající letadlo

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Video těsného průletu malého závodního dronu nad přistávajícím letadlem v Las Vegas pobouřilo laickou i odbornou veřejnost. Mnozí nejprve tvrdili, že video není reálné a je pouze výsledkem dobrého střihu a triků. Jenže podle všeho je video pravé a případem už se intenzívně zabývá americký Federální úřad pro letectví (FAA).

Foto: Youtube.com

Záběr z dronu, který těsně minul prolétající letoun.

Článek

Na videu, které se minulý týden dostalo na veřejnost, můžeme vidět, že pilot dronu se dostal do nebezpečné blízkosti (tzn. několik desítek metrů) k přistávajícímu airbusu společnosti Frontier. Podle manévrů se s největší pravděpodobností jednalo o malý závodní dron.

I ten však může způsobit problémy, které by v tom nejhorším případě vedly až k ohrožení posádky a cestujících. Porušení zákazu provozování bezpilotních letounů v blízkosti letišť je proto velice striktně odsuzováno nejen veřejností, ale i majiteli a výrobci dronů, na které toto nezodpovědné chování jedinců vrhá špatné světlo.

Kdy byl záznam pořízen, zatím známé není. Fakt, že se odehrál necelých pět kilometrů před lasvegaským letištěm, zjistili nadšenci pro létání podle map, polohy Slunce a polohy přistávajícího letadla.

Muž, který video nahrál, tvrdí, že autorem není

Video bylo zveřejněno minulý týden v uzavřené skupině 1% FPV (first-person view). Tam se sdružují piloti dronů, kteří natáčejí velice blízké průlety svých strojů kolem různých věcí, aut a objektů.

Členové skupiny si říkají 1%ers. Takto byli na základě tvrzení ve čtyřicátých letech, že 99 procent motorkářů jsou dobří a zbylé procento ti špatní, označováni členové motorkářských gangů. Piloti se však soustředí spíše na natáčení adrenalinových záběrů než na porušování zákona.

Právě proto se video ze skupiny nakonec dostalo na veřejnost. Otázkou zůstává, kdo je autorem onoho velice blízkého průletu. Záznam zveřejnil (a následně rychle smazal) uživatel se jménem James Jayo Older s tím, že záznam nebezpečného kousku se nacházel na SD kartě, kterou náhodou našel.

Poté, co musel čelit hněvu komunity, Jayo ještě minulý čtvrtek napsal, že není autorem videa. „Udělal jsem za ty roky létání hodně blbostí, ale můžu všechny ujistit, že video není moje. Lítám blízko budov a takových věcí,“ stojí v jeho prohlášení s tím, že video nahrál jeho kamarád.

Komunita průlet odsoudila

Po skutečném autorovi, který porušil několik omezení a zřejmě také federální zákon, nyní pátrá americký úřad pro letectví ve spolupráci s FBI. Incident téměř jako jeden muž odsoudila i celá komunita kolem dronů.

Ředitelé třinácti společností, které se drony zabývají, navíc poslali úřadu otevřený dopis, ve kterém žádají potrestání autora videa. Tomu hrozí pokuta až 250 000 dolarů (zhruba 5 miliónů korun) a v krajním případě odnětí svobody až na tři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám