Hlavní obsah

Češi jsou nadšenými akvaristy. Hitem posledních let jsou malé krevetky

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Každou neděli v půl deváté ráno se to na pražské Pankráci hemží nejen rybičkami, ale i jejich milovníky. Podle chovatelů je Česká republika akvaristickou velmocí, tudíž není divu, že na největší pražské burze s názvem Ryby a rybičky bývá pokaždé plno. Tolik rozmanitých druhů jako zde, není nikde jinde k vidění. V posledních letech se chovatelským hitem staly maličké krevetky. Podívejte se na video.

Největší akvaristická burza se koná každou neděli na Pankráci. Lidé si oblíbili chov krevetekVideo: Novinky

 
Článek

Češi nejenže nejvíce rybiček chovají, ale také vyváží do celého světa. „Chovatelé zde nabízí široké spektrum rybiček, rostlin, vodních živočichů, šneků a všeho, co je potřeba k akvaristice, tedy i techniku, akvária na míru nebo krmení,“ řekl Novinkám organizátor burzy Miroslav Orlík. Chovatelé a pěstitelé mají podle jeho slov mnohaleté zkušenosti a zájemcům velmi rádi a zdarma nabízí i odborné služby.

V osmdesátých letech nejvíce v domácnostech letěly tzv. neonky nebo závojnatky. Od té doby se ale hodně změnilo, a to díky otevřeným hranicím. Neonky proto nejsou už jen obecné, ale hrají všemi barvami. „Dneska je už hodně druhů, např. červené, diamantové, černé a tak dále. Tehdy byl také asi nejčastější ancistrus, takové ty přísavky, dneska je nepřeberné množství, stovky druhů, těchto tzv. sumců,“ řekl Orlík.

Foto: Novinky

Klasické neonky se dnes pyšní celou řadou druhů.

V posledních letech se také pro řešení problémů v akváriích, například přemnožení řas či šneků, používají místo chemických prostředků různé druhy rybiček, které danou potíž dokáží zredukovat.

Minikrevetky

Hitem posledních let jsou akvarijní krevetky. „Je to takový doplněk akvária nebo i jeho hlavní náplň. Objevují se v posledních letech a řekl bych, že je to zajímavý doplněk. Ony už tu byly v osmdesátých letech, ale tehdy to nikdo neznal a neměl o to zájem,“ tvrdí chovatel Václav Pavlíček.

Foto: Novinky

Krevetky jsou v posledních letech hitem.

Jedna krevetka prý vydrží 1,5 až dva roky.

Barevný bojovník

Mezi stovkami rybek si nelze nevšimnout střapatých barevných krasavic, z nichž každá má své maličké výstavní akvárium. „To jsou bety, tzv. bojovnice, všechno samci. Musí být separovaní, protože nemohou být dva samci v jednom akváriu. Jinak by spolu bojovali, dokud by jeden z nich zemřel. Jsou ideální do společenského akvária. Češi si je velmi oblíbili,“ svěřil Novinkám chovatel František Kopáček z rybickar.cz.

Foto: Novinky

Samci bojovnice pestré musí být odděleni.

Největší výstavní a prodejní burza se koná každou neděli v 1. základní jazykové škole v ulici Horáčkova na Pankráci. Jednou měsíčně se zde v sobotu koná také Terrabazar, kde najdete želvy, hady, chameleony, gekony, pavouky, brouky, morčata, králíky nebo také exotické ptactvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám