Hlavní obsah

Kamery na severozápadě Číny zachytily vzácnou kočkovitou šelmu

Kamery v divočině poblíž čínského města Urumči, ležícího v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, zachytily vzácné záběry irbisa horského, též známého pod jménem levhart sněžný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na severozápadě Číny byla spatřena vzácná kočkovitá šelmaVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Reuters se jedná o šestatřicátého irbisa, který byl díky nainstalovaným kamerám v oblastech Ürümqi County a Dabancheng District za poslední tři roky spatřen. V těchto končinách se údajně vyskytuje celkem osm rodin.

„V oblasti (Ürümqi County) máme pod dohledem asi 250 kilometrů čtverečních, kde se nám podařilo spatřit celkem 11 irbisů včetně tří samic, jednoho samce a sedmi mláďat. Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu,“ svěřil se agentuře Reuters jeden z dobrovolníků starajících se o tamní divočinu.

Irbis horský obývá území Himaláje ve střední a jižní Asii v nadmořských výškách od 2500 do 4500 metrů nad mořem a je Mezinárodním svazem ochrany přírody klasifikován jako ohrožený druh.

V Číně byl výskyt horské šelmy zaznamenán v provinciích Kan-su, Čching-chaj, S’-čchuan, Jün-nan, dále pak v Tibetské autonomní oblasti a v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

Reklama

Výběr článků

Načítám