Hlavní obsah

V Japonsku vypěstovali banány s jedlou slupkou

Novinky, tcs

Na farmě D&T v japonské prefektuře Okojama se podařilo vypěstovat speciální druh banánu, který pojmenovali Mongee, což v místním slangu znamená neuvěřitelný. Oproti tropickým druhům je menší, podstatně sladší a hlavně – jedlý se vším všudy. Pěstitelé přitom využili techniku, při které napodobili podmínky z konce doby ledové.

Foto: D&T Farm

Banán Mongee

Článek

První banány s jedlou slupkou se dostaly na trh už v listopadu. Stále se ale jedná o luxusní zboží. Za jeden banán totiž zaplatíte 648 jenů (v přepočtu zhruba 122 korun) a k mání je zatím pouze deset kousků ovoce týdně. Může za to i metoda, díky které se Japoncům povedlo unikátní banány vypěstovat.

Vědci, kteří měli vývoj nové odrůdy na starosti, použili techniku, která se nazývá „Freeze Thaw Awakening“, což by se dalo přeložit jako „probouzení během mražení a tání“. Experti se přitom spoléhají na ty části DNA, které rostliny využívaly zhruba před 20 000 lety na konci doby ledové.

Foto: D&T Farm

Nový druh banánu je i v Japonsku zatím pouze luxusní delikatesou.

V těch nejteplejších zemských oblastech se přes den teploty pohybovaly kolem 12 stupňů Celsia a v noci padaly hluboko pod bod mrazu. Rostliny proto měly na růst a vývoj podstatně méně času a rostly o poznání rychleji.

Experti proto zmrazili sazenice banánů na minus šedesát stupňů Celsia, čímž aktivovali příslušnou část DNA, která se starala o rychlý růst. Zatímco klasické tropické banány dorostou do požadované velikosti zhruba za dva roky, banány Mongee se dají sklízet už za čtyři měsíce. Nemusí se navíc pěstovat ve sklenících, ale vyhovuje jim chladné japonské klima.

Hořká, tenká, zdravá

Japonský server SoraNews24 dostal několik kousků na otestování a díky jeho „pokusným králíkům“ máme i informace o tom, jak banány vlastně chutnají. Rozhodně jsou sladší – průměrný banán obsahuje zhruba 18,3 gramů cukru, v banánech Mongee je zhruba o 6 gramů cukru víc.

Slupka je podstatně tenčí, a právě proto jedlá. Pokud jste někdy, ať už z jakýchkoliv důvodů, slupku ochutnali, víte, že je velice hořká. Tenhle problém nevymizel, v kombinaci s výrazně sladkou dužinou je ale prý chuť výborná.

Foto: D&T Farm

Možná je tohle nový způsob podávání banánů.

Výhodou v Japonsku vyrostlých banánů je i fakt, že v chladném prostředí nemají přirozené nepřátele, a tak nemusí být postřikovány pesticidy. Nejsou rovněž geneticky upravované a jejich slupka prý obsahuje řadu prospěšných látek.

Zatím jsou pouze raritou a luxusní delikatesou, která je v omezeném množství k dostání v malém místním ovocnářství. Časem se ale možná dočkáme banánů, které se jedí celé, i u nás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám