Hlavní obsah

Plzeňská zoo představila vzácné berberské lvíče, už mu chutná maso

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňské zoologické zahradě se podařilo odchovat mládě vzácného lva berberského. Osmitýdenní sameček, který ve čtvrtek dostal jméno Baqir, což v arabštině znamená „srdci blízký“, se má k čile k světu.

Plzeňská zoo ve čtvrtek představila mládě lva berberskéhoVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Je naprosto úžasný, vychovává ho matka, takže my s ním nemáme vůbec žádné starosti,“ sdělila zooložka Lenka Václavová. Baqir je jedináček, nemusí se s nikým dělit, a je to znát. „Extrémně přibývá na váze, v průměru 160 až 200 gramů za den. Je nadprůměrně velký, už má přes osm a půl kilogramu,“ dodala zooložka.

Na tatínka – šestiletého lva Matese – ale ještě zdaleka nemá, chybí mu asi tak dva metráky.  „Do této velikosti může dorůst tak ve čtyřech letech,“ podotkla Václavová.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Baqir s ošetřovatelkou

Lvíče si už užívá nejen mateřského mléka. „Okusuje, co mu tam dáme,“ poznamenala Václavová. „Nejraději má chlupatého králíka, ten mu dělá radost, ale ochutnal už i kuře nebo hovězí,“ dodala.

Vzorná matka

Matce Neyle jsou teprve tři roky a je to její první mládě. „Stará se o něj vzorně od první vteřiny, je neustále s ním. Jde o naprosto bezproblémový odchov,“ pochválila lvici zooložka. Neyla musí mít i pořádnou dávku trpělivosti – Baqir jako jedináček má ke kočkování akorát ji.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Plzeňská zoo ve čtvrtek představila mládě lva berberského, osmitýdenního samečka Baqira.

Plzeňskou lví rodinu doplňuje kromě zmíněného Matese sestra Neyly Tamika a její dcera Amira. Ta už ale v západočeské metropoli dlouho nepobude. „Jen něco přes měsíc, pak jede do Rakouska, kde na ni čeká samec,“ upozornila Václavová.

Baqir se ke smečce připojí v lednu, pak jej uvidí i návštěvníci. Za zhruba dva roky ale „půjde do světa“ i on.

Lvi berberští už ve volné přírodě nežijí, do vymření je zachránil soukromý chov marockého krále. „V současnosti je v Evropě chová kolem 30 zoo, ta naše ve volném výběhu od roku 2000,“ uvedl mluvčí plzeňské zahrady Martin Vobruba.

V Česku tento druh úspěšně odchovává ještě zoo v Olomouci, k vidění je i třeba ve Dvoře Králové nebo v Liberci.

Reklama

Výběr článků

Načítám