Hlavní obsah

Estonská policie posílá vánoční pohledy nejhorším řidičům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Estonsku rozeslala sedm stovek vánočních pohlednic nejhorším řidičům v této pobaltské zemi. Doufá, že snímky havarovaných aut a statistické údaje o silničních nehodách přimějí opakovaně přistižené porušovatele pravidel ke změně chování za volantem. „Černá” pohlednice od policie se podle estonských médií chápe jako výstraha.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Adresáty se totiž stali řidiči, které strážci zákona během roku přinejmenším pětkrát přistihli při nedodržování pravidel, nejčastěji v podobě překročení povolené rychlosti či řízení pod vlivem alkoholu, poznamenala agentura Reuters.

Žebříček nejhorších řidičů podle serveru Err.ee vede jednadvacetiletý mladík s jednadvaceti prohřešky na kontě, ale do „TOP 20” se dostali i dva taxikáři s cyklistickými rikšami.

„Letos při silničních nehodách přišlo o život více než 40 lidí,” praví text na pohlednici, která neobsahuje žádné obvyklé vánoční blahopřání. Místo toho vyčítá, že vinou řidičů ignorujících dopravní pravidla utrpělo zranění přes 1300 osob, a vyzývá adresáta, aby udělal vše pro to, aby se silnice staly bezpečnějšími. „Věřte nám, vaši příbuzní a přátelé si přejí totéž,” dodává text.

Akce s „černými” vánočními pohledy podnikají policisté v Estonsku od roku 2011 jako jedno z opatření, které má pomoci snížit počet smrtelných nehod v zemi s 1,3 miliónu obyvatel. Ještě před deseti lety na estonských silnicích umíralo na 200 lidí ročně. Podle statistik ubylo i alkoholu za volantem: ze 17 920 případů v roce 2007 na 6100 v letošním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám