Hlavní obsah

Z mytického zvířete se vyklubal zubožený a týraný pes

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetu se objevily fotky podivného zvířete z Čeljabinsku, který vypadá jako medvěd, ale když se postaví na všechny čtyři, připomíná spíše psa nebo vlka. Lidé se dohadovali, zda se skutečně jedná o křížence medvěda se psem, bájné zvíře, o kterém hovoří některé prameny z 19. století. Jak to tak ale bývá, skutečnost je mnohem prostší. A krutější.

Foto: Profimedia.cz

Pes, který vypadá jako medvěd, měl krušný život.

Článek

Zoologický zázrak se nekoná. Zvíře nalezené v bídném stavu v okolních lesích Čeljabinsku je výsledkem krutého lidského zacházení. Pracovníci útulku Naš dom fotky zveřejnili proto, aby mohli zjistit, komu dříve zvíře patřilo. A zatímco lidé na internetu divoce spekulovali, o jaký druh se vlastně jedná, veterinář, který zvíře důkladně vyšetřil, měl jasno.

Jedná se o samce zhruba čtyři roky starého a jde pravděpodobně o křížence čau-čau s nějakým dlouhonosým plemenem. O tom, že by mohlo jít o čau-čau, svědčí modrý jazyk, který je pro tato zvířata typický. Místní ochránci v čele s šéfkou útulku Polinou Keferovou hovoří o „krutém křížení“.

Lidí se bojí

Mnoho obchodníků se psy se snaží prodat štěňata jako čistokrevné, i když je množí v hrozných podmínkách. Ty „nepovedené“ pak bez sebemenších výčitek klidně pohodí. Není ani vyloučeno, že psa, který vypadá jako medvěd, si kdosi koupil ještě jako štěně a zbavil se ho v okamžiku, kdy zvířátko přestalo být roztomilé.

Foto: Profimedia.cz

Pes je zřejmě výsledkem nepovedeného křížení nezodpovědných množitelů.

Podle toho, v jaké je pes psychické kondici, mělo zvíře s lidmi doposud jen špatné zkušenosti. Je nervózní, dlouho odmítalo potravu a chová se agresivně. „Zabere to ještě spoustu času, než se nám ho podaří socializovat,“ sdělila listu Siberian Times Keferová. Psa tak prozatím čeká pokojný život v útulku.

Dostal už i jméno, jeho zachránci mu říkají Medvebaka Potapyč – první jméno vzniklo spojením ruských slov pro medvěda a psa, jméno Potapyč je zase výraz pro hnědého medvěda, který se často užívá v ruských pohádkách a bájích.

Foto: Profimedia.cz

O tom, co za zvíře je na fotce, se internetoví uživatelé dlouho přeli.

O hybridech psa a medvěda hovoří mnoho svědectví, většina z nich však pochází nejpozději z 19. století a jejich věrohodnost je přinejlepším sporná. Takové mezidruhové křížení je totiž vysoce nepravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám