Hlavní obsah

Neviditelné vánoční přání zdobí obrázek sněhuláka

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým odborníků z britské laboratoře National Physical Laboratory vyrobil vánoční přání tak malé, že by se do poštovní známky vešlo zhruba dvěstěmiliónkrát. Vědcům se o jeden řád povedlo překonat předchozí rekord, předchozí nejmenší přání bylo desetkrát větší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejmenší vánoční přání na světěVideo: Reuters

 
Článek

Vánoční přání, které britská laboratoř vyrobila, má rozměry 20 mikrometrů na délku a 15 mikrometrů na šířku. Jeden mikrometr je jedna milióntina metru a někdy bývá označován jako mikron.

Aby se jednalo o vánoční přání v pravém slova smyslu, nesmí pochopitelně chybět ilustrace a pozdrav. Do přání vyrobeného z platinou potaženého nitridu křemičitého vědci vyryli iontovým paprskem obrázek sněhuláka a nápis Season Greetings (v překladu Veselé svátky).

Foto: Profimedia.cz

Vánoční přání v porovnání s lidským vlasem

Nejedná se pouze o rozmar vědců, kteří nemají co na práci. Technologie, kterou využili tvůrci přáníčka David Cox a Kin Mingard, má pochopitelně i praktické využití.

„Nástroje využíváme k přesnému změření tloušťky extrémně malých součástek,“ prozradil Cox. Laboratoř tak pomáhá rozvinout nové technologie na výrobu například baterií či polovodičů.

Vánoční přání také dobře ilustruje, na jakou úroveň dokázala miniaturizace postoupit. Britští vědci tak překonali své kolegy z univerzity v Glasgow, kteří v roce 2010 vyrobili přání o velikosti 290 krát 200 mikrometrů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám