Hlavní obsah

Vědci našli způsob, jak oživit vyhynulého vakovlka tasmánského

Australští vědci provedli rozsáhlou studii DNA vakovlka tasmánského, který je od roku 1909 zakonzervován v melbournském muzeu. Výzkum naznačil, že se jedná o první krok k tomu, aby byl vyhynulý živočich naklonován, napsal britský list Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Poslední přeživší vakovlk tasmánský v zoo v tasménském Hobartu.

Článek

Poslední jedinec vakovlka tasmánského uhynul roku 1936 v zoo v tasmánském Hobartu, oficiálně byl však za vyhynulého živočicha prohlášen až v roce 1982.

Vědci z australského Melbourne nyní provedli výzkum, jehož cílem bylo zjistit, zda by bylo možné toto zvíře naklonovat. Studovali DNA samičího mláděte, které je už více než sto let zakonzervováno v ethanolu v jednom z tamních muzeí.

„S ohledem na to, že genom tohoto jedince je jedním z nejkompletnějších, co se vyhynulých druhů týče, jedná se o první krok k tomu, abychom vrátili vakovlka zpět do světa,“ řekl Telegraphu výzkumník Andrew Pask.

Návrat vakovlkům dlužíme

Na australské pevnině vakovlk tasmánský vyhynul už mnohem dříve, přežít se mu však podařilo v Tasmánii. V 19. století se tam však tito vačnatci stali kořistí evropských usedlíků, kteří se obávali, že jim ohrožují stáda ovcí. K lovu je tehdy hnala dokonce i vláda, která za každého mrtvého jedince slibovala jistou finanční odměnu.

Ačkoliv je klonování reálné, trvalo by to prý mnoho let a stálo by to spoustu peněz. Pask ovšem uvedl, že lidé mají určitou morální povinnost tohoto vyhynulého živočicha oživit. „Myslím, že jsme lovem výrazně přispěli k jeho vyhynutí. Svým způsobem jim jejich návrat tak trochu dlužíme,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám