Hlavní obsah

Stroj na eutanazii lze po částech vytvořit 3D tiskárnou a pak sestavit

Právo, znk

Doktor Philip Nitschke (70), australský zastánce práva na smrt, přišel se zvláštním zařízením na eutanazii - tedy spáchání sebevraždy -, jež se dá jako první na světě vytisknout pomocí 3D tiskárny. Stroj smrti s názvem Sarco navrhl tak, aby jej bylo možné po částech vytisknout a složit kdekoli na světě.

Foto: Exit International

3D vytisknutelný přístroj na eutanázii poslouží i jako rakev

Článek

Uživateli stačí na webu vyplnit psychologický dotazník, aby získal čtyřmístný přístupový kód k bezplatnému stažení plánu. Sarco obsahuje také kabinu oddělitelnou od spodní části - ta se dá použít jako rakev.

Na spáchání sebevraždy stačí stisknout jedno tlačítko, kabina se naplní tekutým dusíkem a do několika minut je pacient po smrti.

„Sarco nepotřebuje žádné nedostupné léky a nevyžaduje ani odbornost jako například vpíchnutí jehly do žíly,“ vysvětlil Nitschke, šéf neziskové organizace Exit International.

„Každý, kdo projde testem, může vlézt do přístroje a legálně ukončit svůj život,“ dodal podle listu The Daily Mail.

Nitschke upřesnil, že jeho cílem je pomoci normálním lidem ukončit v poklidu a spolehlivě život ve chvíli, kterou si sami zvolí. Australan se v roce 1996 zasadil, aby tamní Severní teritorium dočasně povolilo eutanazii. Tehdy pomohl ukončit život čtyřem pacientům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám