Hlavní obsah

Lékař operoval přímo na silnici, zachránil dva životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Chris Campbell se svým bratrem Ianem v první polovině listopadu vraceli domů, na dálnici nedaleko australského Perthu z neznámých důvodů havarovali. Jejich zranění byla tak závažná, že by převoz do nemocnice nepřežili. K jejich štěstí se však na místě objevil lékař Chris Armstrong, který jim riskantní procedurou pomocí skalpelu na poslední chvíli zachránil život.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Bratři Campbellovi jsou pětapadesátiletá dvojčata pracující jako fasádníci. Zrovna se vraceli z práce, když se najednou něco pokazilo. Z neznámého důvodu projeli napříč třemi jízdními pruhy a narazili do stromu. Ani jeden z nich si z nehody na nic nevzpomíná.

Jako zázrakem však kolem zrovna projížděl lékař Chris Armstrong, který ihned zastavil, aby se přesvědčil, co se stalo.

Když viděl, že oba krváceli z nosu i úst, věděl, že je zle. Nemohli se nadechnout, postihl je totiž kolaps plic. Byla to hra o čas, kterou by v případě čekání na záchrannou službu ani jeden ze zraněných nezvládl.

Otevřel část hrudníku, aby se mohli nadechnout

Armstrong se proto v improvizovaných podmínkách rozhodl k odvážnému činu. Pomocí skalpelu provedl riskantní postup, který oběma mužům nakonec zachránil život.

„Použil jsem skalpel, abych otevřel hrudník, a následně jsem pomocí kleští a rukou vytvořil průchod, kterým vytekla krev a muži se tak díky tomu mohli znova nadechnout,” popsal deníku Daily Mail Armstrong.

Oba bratři jsou nyní v lékařské péči a jsou mimo ohrožení života. Svému zachránci jsou neuvěřitelně vděční. „Byl jsem minutu od toho, abych opustil tuto planetu. Jsem mu nesmírně zavázán,“ uzavřel Chris Campbell.

Reklama

Výběr článků

Načítám