Hlavní obsah

Dvorská zoo získala samici vzácného okapi z Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem získala samici vzácného okapi jménem Qira z belgické zoo Antverpy. Měla by vytvořit pár se samcem Ewangem, který se ve dvorské zoo narodil. „Okapi, nejbližší příbuzné žiraf, chová dvorská zoo jako jediná v Česku a na Slovensku,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí dvorské zoo Andrea Jiroušová.

Foto: Zoo Dvůr Králové/Jan Stejskal, ČTK

Samice Qira dorazila do dvorské zoo ve čtvrtek 23. listopadu pozdě v noci.

Článek

Samice dorazila do dvorské zoo ve čtvrtek 23. listopadu pozdě v noci. „Návratem k plnocennému chovu okapi, tedy jejich doplněním na pár, se potvrzuje, že dvorská zahrada patří k nejlepším chovatelům ohrožených zvířat na světě,“ uvedl ředitel zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Před cestou se samice několik týdnů učila chodit do přepravního kontejneru. S Qirou přicestovala z Belgie do Dvora Králové také ošetřovatelka, která pomůže samici s prvními kroky v novém domově. Qira bude ve dvorské zoo obývat expozici v Pavilonu okapi, s prostorem se ale musí nejdříve seznámit.

„Expozice je vybavena skleněnou stěnou, která zvíře dělí od návštěvníků. Na to není Qira z Antverp zvyklá. Z tohoto důvodu stěnu zabílíme krmným vápencem a poté ji budeme po několik týdnů postupně odkrývat,“ uvedl zoolog dvorské zoo Luděk Čulík.

Foto: Antverpy ZOO, ČTK

Samice Qira zachycená na snímku ještě v antverpské zoologické zahradě.

Pavilon dočasně uzavřen

Pavilon okapi bude od 27. listopadu pro návštěvníky dočasně uzavřený. „Věříme však, že se nám podaří poprvé představit budoucí Ewangovu partnerku našim návštěvníkům ještě do konce tohoto roku,“ dodal zoolog.

S chovem okapi začala zoo Dvůr Králové v roce 2004, kdy do zoo dorazil samec Deto. Později získala pár, který se úspěšně rozmnožil v roce 2008. Prvním přírůstkem se stal právě samec Ewango, k němuž přibyla o tři roky později sestra Ebony. Kromě Ewanga putovala všechna zvířata postupně do jiných evropských zoo. Nyní po příjezdu Qiry má dvorská zahrada šanci obnovit znovu chov těchto kopytníků.

Okapi jsou považováni za živoucí fosilii. Stavbou těla se podobají svým žirafím předkům, kteří obývali Afriku přibližně před deseti milióny let.

Reklama

Výběr článků

Načítám