Kvalita medového produktu se v rámci soutěže hodnotí v pěti kritériích: fyzikálně chemické vlastnosti, povinné údaje na etiketě, správnost doplňujících a nepovinných údajů, senzorika a celkový estetický dojem.

Chov včelstev byl na Letišti Václava Havla Praha zahájen v listopadu 2011 jako jeden ze způsobů monitoringu kvality ovzduší. Praha se tak připojila k evropským letištím, která už biomonitoring využívala dříve, jako jsou letiště v Mnichově, Hamburku, Drážďanech či Paříži.

V současné době má Letiště Praha šest včelstev, která v letních měsících čítají dohromady v průměru zhruba 350 tisíc včel. Z jejich produkce bylo letos získáno bezmála 100 kg medu. Jeho výroba však nepatří k hlavním úkolům letištních včel.

Na prodej není, ochutnat jej ale můžete

„Díky včelám, které během své cesty za potravou obletí okruh několika kilometrů a získají tak vzorky z okolního prostředí, můžeme chemickým rozborem nasbíraného medu a plástvového pylu získat údaje o přítomnosti nejrůznějších chemických látek a následně zjistit zdroj možného znečištění životního prostředí, zejména ovzduší,“ vysvětlil princip biomonitoringu Roman Pacvoň z tiskového oddělení Letiště Praha.

„Dosavadní rozbory uskutečněné v uplynulých letech nám potvrzují dobrou kvalitu ovzduší v okolí letiště,” doplnila koordinátorka ochrany životního prostředí Letiště Praha Lucie Bílková s tím, že med z produkce Letiště Praha není určen ke komerčnímu prodeji. Slouží pouze pro účely biomonitoringu a dále jako zajímavý upomínkový produkt pro partnery Letiště Praha. Pravidelně jej mohou ochutnat také návštěvníci nejrůznějších akcí pro veřejnost, které Letiště Praha pořádá nebo se jich se svým stánkem zúčastňuje.