Hlavní obsah

V čínské vesnici mají záhadný útes, který jednou za 30 let „snáší“ kamenná vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V záhadném útesu v čínské vesnici Gulu Zhai ležící v provincii Kuej-čou se nacházejí hladké kameny připomínající vejce. Ty podle místních lidí jednou za 30 let spadnou na zem. Podle deníku Daily Mail, který o události informoval, vědci tento jev prozatím nedokázali vysvětlit.

Foto: Profimedia.cz

Každá dutina prý vyprodukuje jeden kámen za 30 let.

Článek

Útes, který měří 20 metrů na délku a šest metrů na šířku, má příznačné jméno. V překladu z čínštiny se nazývá „Útes, který snáší vejce“. I když je velmi nepravidelný, obsahuje nesmírně hladké kameny ve tvaru obrovských vajec, které se jednou za tři dekády uvolní a spadnou na zem. Jejich průměr se pohybuje mezi 30 a 60 centimetry a hmotnost dosahuje až 300 kilogramů.

Místní obyvatelé tvrdí, že v útesu se nacházejí dutiny, ze kterých se kameny „líhnou“. Každá dutina prý vyprodukuje jedno vejce za 30 let. Podle deníku Daily Mail žije ve vesnici asi sto lidí, kterým se již podařilo nashromáždit zhruba stejný počet kamenů. Ty si odnášejí domů, věří totiž, že jim přinesou štěstí a plodnost.

Foto: Profimedia.cz

Kameny si místní lidé odnášejí domů, věří, že jim přinesou štěstí.

Ačkoliv tento tajemný jev vzbudil obrovský zájem médií, vědci mu zatím nebyli schopni přijít na kloub. I přesto však existuje spousta tvrzení. Podle geologa Wang Šang-jena vznikly hladké kameny z molekul uhličitanu vápenatého v období kambria, asi před 500 milióny lety v hlubinách moře. Po čase je však voda vyplavila k horám, ve kterých uvázly. A protože povrch hory zvětrává daleko rychleji, kameny postupem času vypadávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám