Hlavní obsah

Indka polykala vlasy, v žaludku se jí vytvořil téměř kilogramový chomáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacetiletá žena trpí vzácným onemocněním, tzv. rapunzel syndromem, tedy neurotickým vytrháváním vlasů a jejich následným polykáním. V souvislosti s tím se jí v žaludku vytvořil trichobezoár – velký vlasový chomáč, který jí lékaři z Bombaje museli koncem srpna vyoperovat. O události informoval britský deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři se po vyjmutí trichobezoáru vyfotili.

Článek

Indka před operací vážila jen třicet kilogramů, stěžovala si na bolest břicha a opakovaně zvracela. „Při vyšetření pacientky jsem na vrchní části jejího břicha ucítil tvrdou bouli,“ řekl chirurg Bharat Kamath.

Vyšetření CT (výpočetní tomografie) následně prokázalo, že se v jejím těle nachází obrovský chomáč vlasů, který se formuje v žaludku a prochází dvanáctníkem až do horní části tenkého střeva. Vyoperovaný trichobezoár, jak se vlasový útvar odborně nazývá, měřil 25 centimetrů na délku a 12 centimetrů na šířku. Jeho pokračování se však táhlo do celkové délky téměř jednoho metru. Podle lékařů se pacientka nyní zotavuje.

Foto: Profimedia.cz

Mladé ženě lékaři vyjmuli z žaludku obrovský vlasový chomáč.

„Menší nálezy jsou velmi běžné. Ty však nevyžadují operaci, ale jsou odstraněny endoskopicky. Když je však vlasový útvar velký, v žaludku nezbude místo na potravu. Pacienti pak neustále zvracejí, což je nakonec dovede k anorexii,“ vysvětlil chirurg Bharat Kamat.

Reklama

Výběr článků

Načítám