Hlavní obsah

Sedmdesátiletý polský kajakář potřetí sám přeplul Atlantik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmdesátiletý polský kajakář Aleksander Doba potřetí sám přeplul Atlantik. Vzdálenost 6680 kilometrů z USA na francouzské pobřeží překonal za 111 dní, v neděli se vylodil ve Francii u Brestu, informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Aleksander Doba se o třetí přeplutí Atlantiku pokusil již v roce 2016.

Článek

„Cítím se dobře a jsem moc rád, že jsem konečně dorazil do Evropy!“ prohlásil Doba ve videu umístěném na svém facebookovém profilu. V bretaňském Conquetu poblíž brestského přístavu na západě Francie jej přivítaly desítky příznivců.

Doba vyplul z amerického Barnegat Bay u New Jersey 17. května, během plavby přes severní Atlantik si prý i pohladil žraloka. Cesta podle něj byla velice obtížná. Počasí a silné proudy nakonec Dobu donutily změnit plánovaný cíl trasy a místo Lisabonu přistál na francouzském pobřeží.

Doba se po několika měsících na moři konečně blíží k pevnině

Aleksander Doba se o třetí přeplutí Atlantiku pokusil už loni. Cestu mu však překazila nehoda krátce po vyplutí z New Yorku a na svůj další pokus čekal téměř celý rok.

Inženýr v důchodu překonal Atlantský oceán už v období od října 2010 do února 2011 na cestě ze senegalského Dakaru do Acarau v Brazílii a od října 2013 do dubna 2014, kdy plul z Lisabonu do Port Canaveral na Floridě. V roce 2015 byl Doba zvolen Dobrodruhem roku v anketě, kterou vyhlašuje časopis National Geographic.

Reklama

Výběr článků

Načítám