Hlavní obsah

Ovčáčtí psi v Kanadě zachránili před rozsáhlými požáry stádo ovcí

Těžkou zkouškou si prošli dva ovčáčtí psi, jejichž majitelé byli kvůli rozsáhlým požárům v kanadské provincii Britská Kolumbie evakuováni. V nehostinných podmínkách se museli zcela sami postarat o stádo 90 ovcí. Daily Mail informoval, že se majitelé vrátili domů po 20 dnech, psy i téměř všechny ovce našli v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lynn Landryová a její manžel z města North Vancouver věděli, že by ovce bez psů nepřežily. Před tím, než zvířata nechali na pospas osudu, rozbalili psům 15 kilogramů krmiva a doufali, že se o sebe i o ovce postarají.

Když se po 20 dnech vrátili domů, mohli se radovat. Nejenže psi přežili, ale podařilo se jim zachránit 89 z 90 ovcí. Je to skoro neuvěřitelné, neboť sousední domy lehly popelem a téměř vše kolem nich bylo v plamenech. „Ochránili je před požáry, ale také před medvědy a kojoty. Ovce by bez nich nikdy nepřežily,“ řekla Landryová.

Psi zůstali naživu i díky členům záchranné organizace, která se při katastrofách stará o zvířata. Ti přijeli na pozemek a otevřeli jim další pytel s krmivem.

Ačkoliv řada lidí označuje psy za hrdiny, objevily se i negativní komentáře. Manželský pár se stal terčem kritiky za to, že zvířata nechal na pospas osudu. „Psy milujeme, báli jsme se o ně každý den. Neustále jsme žádali o povolení vrátit se domů, kvůli možnému nebezpečí nám to však nebylo povoleno,“ napsala na svém facebookovém profilu Landryová.

Letošní požáry jsou v oblasti největší v historii. Začátkem července byl vyhlášen mimořádný stav a od té doby bylo evakuováno 45 tisíc lidí. Škody jsou nyní odhadovány na 295 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám