Hlavní obsah

Královédvorská zoo hledá hrošího samce, předchozí pošel

Právo, Vladislav Prouza

Náhradu za uhynulého hrošího samečka Karla Wilhelma hledá ZOO Dvůr Králové. Zahrada prostřednictvím evropského koordinátora chovu hrochů rozhodila sítě v zoologických zahradách, kde nejtěžší africké sudokopytníky s váhou okolo tří tun chovají.

Foto: ZOO Dvůr Králové, Jakub Labský

Nebožtík Karl Wilhelm (v popředí)

Článek

„Vytipovaných hrochů máme více. Přislíbeného ale zatím žádného,“ potvrdila mluvčí královédvorské zoo Andrea Jiroušová. Dvouletý Karl Wilhelm, dovezený do Dvora Králové z německého Karlsruhe, kde se těšil značné popularitě, pošel po dvouměsíčním pobytu v královédvorské zoo.

Hroch v jinošském věku, odmítaný dvojicí dospělých samic, patrně doplatil na chuť si zalaškovat s pětiletou Monou a šestiletou Hulou. „Nepřijaly ho. Šlo fakticky o mládě. Hroch pohlavně dospívá od pěti let. Skupina jinak vcelku fungovala,“ upřesnila Jiroušová. Hula hrošího kluka napadla a pokousala. Zranění následně způsobila otravu krve.

Foto: ZOO Dvůr Králové, Jakub Labský

Karl Wilhelm.

„Příčinu otravy neznáme. Samec byl sice samicí napaden, nicméně nejvážnější zranění, tržnou ránu v oblasti třísel, mu patrně způsobit nemohla. Mohl se takto následně poranit o součásti výběhu,“ míní Jiroušová.

Ležel v rákosí

Samečka zápasícího s otravou krve našli ošetřovatelé začátkem srpna ležet v rákosí na břehu jezírka v rozlehlém hroším výběhu. Karla Wilhelma nezachránila ani okamžitá péče veterinářů.

„Zranění nebylo možné ve velkém výběhu odhalit dříve,” tvrdí ředitel zoo Přemysl Rabas. Rozpory uvnitř chovné hroší skupiny zaznamenali ošetřovatelé už dříve. Situace se ale postupem času uklidnila a stabilizovala. „Dvorská zahrada se specializuje na africké kopytníky a ještě stále tady jsou lidé, kteří s hrochy pracovali,“ podotkl Rabas.

Foto: ZOO Dvůr Králové, Jakub Labský

Karl Wilhelm.

Náhradníka za mrtvého Karla Wilhelma chce zoo vybírat z dospělejších samců schopných dvojici samic srovnat do latě a zaujmout v chovné skupině přirozenou vůdčí pozici. „Budeme vybírat samce, jehož samice přijmou a nebudou si na něho dovolovat,“ podotkla Jiroušová.

Chov obnoven po 15 letech

Zahrada ve Dvoře Králové obnovila chov hrochů po patnáctileté pauze způsobené rekonstrukcí společného pavilónu těchto obojživelníků se slony a tapíry. Hrochy chovala dvorská zoo, kde přišlo na svět devět mláďat, od roku 1966.

Hroši chovaní v Česku pouze v Praze a Ostravě se letos vrátili do Dvora Králové díky programu Asociace evropských zahrad a akvárií (EAZA), kam zoo po čtyřleté pauze loni znovu vstoupila. Odchodem z asociace reagovala zahrada na trest rady EAZA za neprokázanou nekázeň v chovu zvířat. „Brali nás jako outsidery z Východu, ačkoli jsme v rámci tří set zoo sdružených v EAZA představovali chovatelskou špičku,“ prohlásila někdejší ředitelka ZOO Dvůr Králové Dana Holečková.

Hroši patří ve volné přírodě mezi ohrožená zvířata s populací odhadovanou na 150 tisíc jedinců. Lovci v deltě Nilu je zcela vyhubili už ve starověku. Oblast Kapska, Núbie a severního Súdánu hroši nedobrovolně opustili v 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám