Hlavní obsah

V čínském městě zavedli speciální semafory pro lidi závislé na mobilech

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po německých městech Kolíně nad Rýnem a Augsburgu je čínské Su-čou ležící na dolním toku řeky Jang-c´-ťiang další metropolí, která ve svých ulicích zavádí speciální světelnou signalizaci na přechodech kvůli nepozorným uživatelům chytrých telefonů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínské Su-čou vybavilo přechody speciální světelnou signalizacíVideo: Reuters

 
Článek

Chytré mobily se staly přirozenou součástí našich životů. A podobně rychle se ve společnosti začíná etablovat výraz „smombie“. Jde o sloučeninu slov smartphone a zombie a poměrně přesně vystihuje lidi, kteří nepřítomně kráčí ulicemi a zírají do svých mobilních zařízení.

Po celém světe začíná pomalu přibývat nehod způsobených nepozorností chodců, kteří se místo svému okolí věnovali radši mobilu. V čínském Su-čou evidovali první tragický případ loni v září, kdy jeden z místních obyvatel z telefonem v ruce vkročil na červenou do vozovky a byl usmrcen projíždějícím vozem.

Město se proto rozhodlo vybudovat osvětlení v barvě semaforů, které je umístěno před zebrou. „Jakékoliv světlo jdoucí zespodu, ať už červené a zelené, mě přinutí vzhlédnout od telefonu a rozhlédnout se,“ uvedla jedna z obyvatelek Su-čou pro čínskou státní televizi CCTV, která nápad kvituje s povděkem.

Závislost na mobilních telefonech je v Číně obrovský problém. Zhruba pět set miliónů obyvatel chytrý mobil vlastní a podle odhadů je na svých zařízeních závislá více než polovina z nich. Kromě světelných signalizací se města snaží nehodám zabránit i jinak. Nejdál zřejmě zašli v čínském městě Čchung-čching, kde místní úřady nechaly před dvěma lety zbudovat pro uživatele mobilů speciální oddělené chodníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám