Jakmile lachtan zahnal lidi do dostatečné vzdálenosti, začal se pídit po jakýchkoliv zbytcích jídla. Lidi počínání zvířete pozorovali a zejména děti si neobvyklé divadlo užívali. Rodiče však dobře věděli, jak nebezpečný by lachtan mohl být.

Lachtani kalifornští dosahují hmotnosti až 390 kilogramů. Živí se rybami a disponují velice ostrými zuby. Dovedou být velice agresivní, což dokazují převážně samci v době páření. Jejich souboje se vyznačují nebývalou brutalitou.

Lachtaní populace v kalifornských vodách se neustále zvětšuje, potravy ale ubývá. Stále teplejší oceán způsobuje, že z oblastí, kde lachtani loví a rozmnožují se, mizí většina ryb. Na nedostatek potravy doplácí většinou mláďata.